Takaisin artikkeleihin

Alvar Aalto -mitali 2020 on myönnetty intialaisen Studio Mumbain Bijoy Jainille

Copper House Studio Mumbai 1

Neljästoista Alvar Aalto -mitali on myönnetty intialaiselle Studio Mumbai -arkkitehtitoimistolle ja toimiston vetäjälle Bijoy Jainille. Tuomaristo painotti valinnassaan toimiston taidokasta arkkitehtuurin ja käsityöläisyyden yhdistämistä.

Studio Mumbain toiminnassa heijastuu ymmärrys ympäristön maantieteellisiä, ilmastollisia ja sosiaalisia erityispiirteitä kohtaan sekä niiden viisas huomioiminen suunnittelutyössä.  Palkinto ojennettiin mitalistille helmikuussa Suomen suurlähetystössä Intian New Delhissä.

“Studio Mumbain työssä näkyvät monet Alvar Aallolle keskeiset arvot. Aallon ajattelussa muotoilu koskettaa kaikkia rakentamisen osa-alueita. Studio Mumbain suunnittelemilla rakennuksilla on erityisen vahva yhteys niiden paikkaan ja maisemaan: toimisto ottaa kaikissa suunnitelmissaan huomioon ympäristön maantieteelliset, ilmastolliset ja sosiaaliset erityispiirteet”, tuomariston puheenjohtaja Jan Utzon sanoo tuomariston lausunnossa.

“Aallolle ominainen, kokonaisvaltainen käsitys arkkitehtuurista vaikuttaa asteittain hiipuneen vallitsevassa modernissa länsimaisessa kulutusyhteiskunnassa. Studio Mumbain esimerkki valaa toivoa tuoda paikallisuus ja paikallisten materiaalien käyttö jälleen osaksi arkkitehtuuria myös muualla maailmassa,” lausunnossa mainitaan.

https://www.youtube.com/embed/FmM7DAPzPpA

Studio Mumbai toimii Intiassa, Japanissa ja Euroopassa

Mumbaissa syntynyt Bijoy Jain valmistui arkkitehdiksi Washingtonin yliopistosta St. Louisista Yhdysvalloissa vuonna 1990. Ennen paluutaan Intiaan hän ehti työskennellä Los Angelesissa ja Lontoossa. Jain on opettanut arkkitehtuuria muun muassa Kööpenhaminassa, Yalessa ja Sveitsissä. Bijoy Jain perusti arkkitehtitoimisto Studio Mumbain vuonna 1995. Toimisto toimii nykyään Intiassa, Japanissa ja Euroopassa. Sen monialaiseen tiimiin lukeutuu arkkitehtien lisäksi insinöörejä, käsityöläisiä ja rakennusmestareita.

Studio Mumbain tunnetuimpiin projekteihin kuuluvat Copper House II -asuintalo Chondissa, Maharashassa, Intiassa (2011), Ganga Maki Textile Studio -tehdasrakennus Dehradunissa, Uttarakhandissa, Intiassa (2017) ja Yamashiroyan yhteisökeskus Onomichissa Japanissa (2018). Studio Mumbai on palkittu muun muassa ranskalaisella Grande Medaille d’Or -palkinnolla (2014) ja RIBA:n International Fellow -tunnustuksella (2017).

Näyttely Studio Mumbain töistä on esillä Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä 17.3.–22.8.2021. Lue lisää näyttelystä ja museon aukiolosta tästä linkistä.

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Kansainvälisesti arvostetun palkinnon myöntävät muutaman vuoden välein Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo, Rakennustaiteen seura, Suomen Arkkitehtiliitto ja Helsingin kaupunki. Mitali voidaan antaa henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet luovan arkkitehtuurin alalla.  Palkinto oli tarkoitus jakaa vuonna 2020, mutta maailmanlaajuisen pandemian vuoksi jakaminen siirrettiin tälle vuodelle.

Jaa tämä artikkeli