Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma
Tämä 17.6.2025 päivitetty yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma ohjaa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon toimintaa. Suunnitelman on laatinut Archinfon henkilöstö yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.
Archinfo sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja osallisuutta kaikessa toiminnassaan. Suunnitelma kattaa niin henkilöstön kuin sidosryhmien ja yleisöjen kohtaamisen.
Suunnitelman perustana ovat yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) ja tasa-arvolaki (609/1986). Yhdenvertaisuudella viitataan kaikkien ihmisten samanarvoisuuteen riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, kielestä, uskonnosta, mielipiteistä, vammasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
Archinfo sitoutuu:
- Kohtelemaan kaikkia työntekijöitä ja sidosryhmiä tasavertaisesti riippumatta iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta, kielestä, vakaumuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, toimintakyvystä tai muista henkilöön liittyvistä ominaisuuksista
- Pyrkimään suomalaiseen arkkitehtuuriin liittyvien rakenteellisen epätasa-arvon muotojen purkamiseen
- Edistämään monimuotoisuutta alan toimijakentässä, yhteistyöverkostoissa, tapahtumissaan ja viestinnässään.
Henkilöstö
Archinfon henkilöstöpolitiikan tavoitteena on varmistaa oikeudenmukainen ja inklusiivinen työyhteisö, jossa jokainen työntekijä kokee tulevansa arvostetuksi, kuulluksi ja tuetuksi. Archinfon pieni henkilöstömäärä mahdollistaa matalan hierarkian, avoimen vuorovaikutuksen ja yksilöllisten tarpeiden huomioimisen.
Archinfolla on nollatoleranssi kaikenlaista työpaikalla tapahtuvaa syrjintää, häirintää ja epäasiallista kohtelua kohtaan.
Rekrytointiprosesseissa kiinnitetään huomiota yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen.
Työhyvinvoinnin tukena ovat säännölliset kehityskeskustelut ja työhyvinvointia mittaavat henkilöstökyselyt, joissa kartoitetaan myös tasa-arvon, turvallisuuden ja kuulluksi tulemisen kokemuksia.
Henkilöstö osallistuu yhdenvertaisuustavoitteiden ja muun kehittämistyön suunnitteluun yhdessä Archinfon hallituksen kanssa.
Toiminnan saavutettavuus
Archinfo toimii valtakunnallisena arkkitehtuurin viestintäorganisaationa. Saavutettavuus ja inklusiivisuus ovat keskeisiä arvoja kaikessa ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä, tapahtumatuotannossa ja hankkeissa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni voi osallistua Archinfon toimintaan ja kokee viestinnän itseään puhuttelevaksi.
Viestinnän sisältöjen saavutettavuuteen ja inklusiivisuuteen kiinnitetään jatkuvasti huomiota. Archinfon verkkosisällöt tuotetaan saavutettavuusdirektiivin mukaisesti. Verkkosisältöjä (tekstit, kuvat, videot, podcastit) julkaistaessa otetaan huomioon saavutettavuusohjeistus: esimerkiksi kuvasisältöihin lisätään vaihtoehtoinen teksti ja pysyviin videotallenteisiin tekstitykset. Kieliasussa pyritään selkeyteen. Suurin osa sisällöstä julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi.
Archinfon tapahtumat suunnitellaan mahdollisimman esteettömiksi. Tilavalinnoissa otetaan huomioon esteettömyys (pyörätuolilla liikkuminen, esteetön wc, esteetön sisäänkäynti). Tapahtumien ennakkoilmoittautumisten yhteydessä tarjotaan osallistujille mahdollisuus ilmoittaa erityistarpeistaan.
Archinfo seuraa ja arvioi saavutettavuuden toteutumista viestinnässään ja tapahtumissaan. Kerättyä palautetta hyödynnetään kehittämistyössä.
Monimuotoisuuus
Rakennettu ympäristö kuuluu kaikille. Monimuotoisuuden vahvistaminen arkkitehtuurissa on keskeinen osa Archinfon yhteiskunnallista tehtävää sekä viestinnällistä ja ohjelmallista linjaa. Archinfon tuottamissa sisällöissä pyritään esittämään monipuolinen kuva suomalaisesta arkkitehtuurista. Tämä tarkoittaa eri-ikäisten ihmisten sekä eri sukupuolten, kulttuuritaustojen, kieliryhmien, alueiden ja identiteettien näkökulmien tuomista esiin.
Archinfo tiedostaa, että arkkitehtuuriala on Suomessa ollut perinteisesti hyvin homogeeninen. Sisältöjen suunnittelussa pyritään aktiivisesti tunnistamaan ja purkamaan yksipuolisia ja stereotyyppisiä käsityksiä rakennetusta ympäristöstä ja sen tekijöistä.
Archinfo tekee yhteistyötä sellaisten toimijoiden, verkostojen ja oppilaitosten kanssa, jotka edistävät vähemmistöryhmien osallisuutta ja toimijuutta arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön kentällä.
Archinfo tukee aloitteita ja ohjelmia, jotka pyrkivät madaltamaan kynnystä löytää arkkitehtuuritiedon äärelle ja osallistua keskusteluun rakennetusta ympäristöstä.
Päivitys ja kehittäminen
Archinfon henkilöstö seuraa yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista kuukausittain toimistokokousten yhteydessä, ja suunnitelmaa tarkastellaan vuosittain keskeisten sidosryhmien kanssa. Hallitus yhdessä henkilöstön kanssa päivittää suunnitelmaa tarvittaessa.