Takaisin artikkeleihin

Architecture of Necessity palkitsi vastuullisia ja kestäviä kohteita

Asuntolarakennus, jossa värikkäitä ovia.

kuva: Lyra in Africa

Architecture of Necessity -palkinnon vuoden 2022 voittajaprojektit on julkaistu. Kolmen palkitun työn joukosta löytyy suomalaisarkkitehtien Saija Hollménin, Jenni Reuterin ja Helena Sandmanin Hostels for Girls -projekti.

Architecture of Necessity on Virserum Konsthall -taidemuseon järjestämä kansainvälinen, kestävään yhdyskuntarakentamiseen keskittyvä triennaali. Triennaalin oikeudenmukaista suunnittelua tukeva manifesti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Aiempiin näyttelyihin on tullut yhteensä 600 työtä yli 40 maasta. Arvoissaan Architecture of Necessity korostaa vastuullisuutta, tunnollisuutta, kestävyyttä, oikeudenmukaisuutta ja avoimuutta.

Triennaalin yhteydessä järjestettävässä kilpailussa palkitaan Architecture of Necessity -projektin arvoja vastaavia suunnittelukohteita. Tämän vuoden haussa valintapaneeli pyysi osallistujia pohtimaan rurban-käsitettä ja sen herättämiä ajatuksia. Valinnassaan tuomaristo painotti arkkitehtuuria osallistavana prosessina, jossa loppukäyttäjien tarpeet ja toiveet vaikuttavat sekä suunnittelu- että rakennustyöhön. Palkituissa kohteissa näkyvät läheiset yhteydet paikalliseen logistiikkaan, kansankieleen ja työvoimaan.

Palkittuja kohteita ovat Gyaan Ashray Intiassa (Chaal Chaal Agency), Earth Building Collective Senegalissa (Studio Suddo Nueve) sekä Hostels for Girls Tansaniassa (Hollmén, Reuter, Sandman).

Valintapaneelin mukaan Saija Hollménin, Jenni Reuterin ja Helena Sandmanin suunnittelemat, koululaistytöille tarkoitetut asuntolat vastaavat kattavasti triennaalin arvoihin, tukevat tyttöjen turvallista koulunkäyntiä sekä edustavat aidosti kestävää arkkitehtuuria.

Arkkitehtitoimistolla on pitkä kokemus paikallisten olosuhteiden huomioimisesta sekä kohteiden käyttäjien osallisuuden muodossa että paikallisten materiaalien käytön kautta. Hollmén, Reuter ja Sandman ovat myös kansalaisjärjestö Ukumbin perustajia, jonka tavoitteena on tarjota arkkitehtipalveluja niitä tarvitseville yhteisöille. Ukumbi on rakennuttanut kohteita esimerkiksi Tansaniaan, Ruandaan ja Kambodžaan.

Architecture of Necessity -näyttely aukeaa 19. kesäkuuta Virserum Konsthall -museossa Ruotsissa. Lue lisää vuoden voittajahankkeista tästä linkistä (aukeaa uuteen välilehteen).