Takaisin artikkeleihin

Ark Rex yhdistää arkkitehtuurin ja elokuvan ystävät marraskuussa 2019

Kuva1 Ark Rex Tuomas Uusheimo 1

Arkkitehtuuridokumentti ja -elokuvafestivaali Ark Rex
29.–30.11.2019
Amos Rex
Mannerheimintie 22–24, Helsinki

Amos Rex järjestää Suomessa kattavan kaksipäiväisen arkkitehtuuridokumentti- ja elokuvafestivaalin
29.–30.11.2019. Ark Rex pureutuu Walter Gropiuksen Weimarissa sata vuotta sitten laatiman Bauhaus-manifestiin ja maailmankuulun Bauhausin perintöön. Se tarkastelee modernismin ja sen kiinnostavimpien arkkitehtien tuotantoa pohjoismaisesta näkökulmasta. Mukana on Bauhausiin ja sen tuotantoon johdattelevien dokumenttien lisäksi draamaelokuvia sekä rakennetun ympäristön ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvia katsauksia. Festivaalin antina ovat elokuvien ohella taustoittavat ja syventävät esitelmät.

Tapahtumapaikkana on aikanaan uuden ajan airueena Helsingissä toimineen Lasipalatsin modernistishenkinen, maan hienoimpiin kuuluva elokuvateatteri Bio Rex lämpiöineen.

Elokuvan ja arkkitehtuurin liitolle on maailmalla omistettu lukuisia festivaaleja. Arkkitehdit ovat aina olleet kiinnostuneita elokuvista ja joskus jopa tekevät niitä. Moni elokuvaohjaaja on opiskellut arkkitehtuuria tai on sen suuri ihailija. On myös monia elokuvia, joissa rakennukset tai ihmisten muokkaamat ympäristöt ovat tärkeässä roolissa. Monet jännittävät miljööt ovat suorastaan innoittaneet kunnianhimoisia elokuvantekijöitä ja kuvaajia erityisesti tilallisuutensa vuoksi. Lisäksi on lukuisia arkkitehtuurista tai arkkitehdeista kertovia dokumentteja tai fiktiivisiä elokuvia, joissa rakennetaan jotain suurta, ihmistä suurempaa. Joidenkin arkkitehtien työt ja elämänkohtalot ovat olleet sidoksissa aikansa suurimpiin mullistuksiin.

Ark Rexin myötä myös Suomessa tarjotaan mielekäs foorumi elokuvan ja arkkitehtuurin ystävyydelle.

Tapahtuman kuraattori
Tarja Nurmi, arkkitehti SAFA
+358 456765636, arkkivahti@gmail.com

Tapahtuman koordinaattori
Kaj Martin, ohjelmajohtaja, Amos Rex
+358 505231343, kaj.martin@amosrex.fi