Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin valtionpalkinto arkkitehti ja rakennustutkija Erkki Mäkiölle

vaalenapunainen laatikko pöydällä

Taike

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2022 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille.

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta myöntää arkkitehtuurin valtionpalkinnon arkkitehti ja rakennustutkija Erkki Mäkiölle (s. 1943), joka on tehnyt merkittävän uran vanhan rakennuskannan säilyttämisen, suojelun ja tutkimuksen parissa. Mäkiön ajattelun ja toiminnan keskiössä ovat rakenteet ja materiaalit arkkitehtuurin perustavanlaatuisena lähtökohtana. Restaurointisuunnittelun rinnalla hän on vuosikymmeniä puhunut ja kirjoittanut perinteisten rakenteiden etujen, rakennussuojelun ja rakennusten käyttöarvon kysymyksistä.

Rakennustietosäätiössä työskennellessään Mäkiö käynnisti ja veti työryhmän myöhemmin jatkamaa tutkimushanketta, joka tuotti sarjan julkaisuja suomalaisen kerrostalon historiasta. Neljännesvuosisadan ajan hän toimi Museovirastossa kivirakenteisen rakennusperintömme restauroinnin parissa työkohteiden ulottuessa keskiaikaisista linnoista 1950-luvun rakennuskantaan. Mäkiön erikoisosaamista on rakenteisiin, taloteknisiin kysymyksiin ja käytettävyyteen liittyvien ongelmien ratkaiseminen kohteiden arkkitehtuuriin sovittaen. Hänen tuhansista piirroksistaan julkaistaan kirja vuonna 2023.

Arkkitehtina Mäkiö nosti jo varhain, 1970–1980-luvuilla, esiin kestävän kehityksen näkökulmia. Palkinnolla toimikunta haluaa kiittää häntä puheenvuoroista rakennusten teknistymistä vastaan sekä yksinkertaisten ratkaisujen ja korjauskelpoisten rakenteiden edistämisestä.

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Valtionpalkinnoista päättävät valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaeliminä.

Lue lisää vuoden 2022 valtionpalkintojen saajista tästä linkistä.