Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurivalokuvaaja Tuomas Uusheimon Paimio-sarja merkittävän kansainvälisen valokuvauskilpailun finaalissa

Paimion parantola iltahämärässä. Parantolan valot hohtavat pienen männikön takaa.

Paimion parantola lokakuussa 2018. kuva: Tuomas Uusheimo

Viime syksynä kuvattu valokuvasarja funktionalismin mestariteoksesta kilpailee yhdestä maailman arvostetuimmasta valokuvauspalkinnosta. Voittaja julkistetaan Lontoossa 17. huhtikuuta.

Sumuinen syyspäivä, lehtipuissa ruskan värejä, valkoinen funktionalismin helmi korkeiden mäntyjen lomassa. Runollinen valokuva ikonisesta arkkitehtuurikohteesta on saanut kaikkien aikojen suurimman määrän tykkäyksiä Archinfon Instagram-tilillä.

Maamme arkkitehtuurivalokuvauksen kärkinimi Tuomas Uusheimo nousee nyt kansainväliseen maineeseen, kun hänen valokuvasarjansa Paimion parantolasta on valittu maailman suurimpiin kuuluvan Sony World Photography Awards -valokuvauskilpailun finaaliin.

Paimion parantolan parvekkeellisen siiven pääty näkyy muutaman männyn takana. Ilma on sumusta hieman sakea, mutta lehtipuiden keltainen ruska loistaa sen läpi.
Tuomas Uusheimon kuva Paimion parantolasta on Archinfon Instagram-tilin suosituin.

Arkkitehtuurivalokuvauksen ja yhdeksän muun ammattilaissarjan finalistit kilpailevat oman sarjansa voitosta ja ”Photographer of the Year” -tittelistä, joka julkistetaan Lontoossa 17. huhtikuuta. Finalistityöt esitetään näyttelyssä Lontoossa huhti–toukokuussa ja sen jälkeen muun muassa Japanissa, Italiassa ja Saksassa.

Lokakuussa 2018 kuvattu sarja esittelee Paimion parantolan (1933), joka on yksi suomalaisen funktionalismin merkittävimmistä teoksista ja Alvar Aallon varhaiskauden keskeinen työ. Parantolasta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, ja sen tuloksena Aalto suunnitteli parantolan kokonaistaideteoksena, pienintä yksityiskohtaa myöten. Mestariteoksen kohtalo on kuitenkin vaakalaudalla, sillä sairaalakäyttö päättyi rakennuksessa vuonna 2015 ja nyt kiinteistölle etsitään uusia käyttötarkoituksia ja uutta omistajaa. Kohde on UNESCOn maailmanperintöluettelon aielistalla.

Arkkitehtitaustaisen Uusheimon työt keskittyvät arkkitehtuuriin, rakennettuun ympäristöön ja designiin. ”Valokuvillani haluan näyttää, kuinka menneisyys näkyy rakennuksissa. Inspiroidun luonnosta ja ihmisen aiheuttamasta muutoksesta ympäristössä, ja haluan olla omalta osaltani lisäämässä tietoisuutta tästä ainutlaatuisesta arkkitehtuurikohteesta”, Uusheimo kuvailee Paimio-sarjan taustoja.

Paimion parantolan vastaanotto aula. Vastaanottokoppi on kaareileva ja sen ala osa on sitruunan keltainen, yläosa on lasia.
Alvar Aallon toimisto suunnitteli Paimion parantolan kalusteet ja pienimmätkin yksityiskohdat. kuva: Tuomas Uusheimo

Paimio-sarjan kuvia oli esillä Archinfon Instagram-tilillä helmikuussa. Instagram-tilimme löytyy tästä linkistä.

Linkki Tuomas Uusheimon sivustolle
Linkki Sony World Photography Awardsin sivustolle