Takaisin artikkeleihin

Finnish Architecture Navigatorin uusi valikoima liikuttaa – esittelyssä suomalaisia urheilun ja vapaa-ajan arkkitehtuurin kohteita

Pitkospuut aamuauringon kultaamassa kaislikossa

Studio Puiston ja Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema uusi pitkospuureitti tekee Lammassaaresta ja lintujen tarkkailusta kaikille saavutettavaa. kuva: Mika Huisman / Decopic

Julkiset liikunta- ja urheilupaikat ovat olennainen osa suomalaisuutta. Finnish Architecture Navigatorin Outstanding Sports and Leisure Venues -valikoima nostaa esiin liikuntakohteita uimahalleista pitkospuihin. 

Nyt, kun koronakevään rajoituksia on kevennetty ja säät lämpenevät, urheilukentät, maauimalat ja virkistysalueet tarjoavat jälleen helpotusta etätöissä jähmettyneille lihaksille. 

Julkiset toimijat ovat perinteisesti olleet merkittävässä asemassa tasa-arvoisten liikuntapalveluiden tuottajina: laki velvoittaa kuntia ja kaupunkeja järjestämään asukkailleen liikuntapalveluja rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen on tärkeä peruspalvelu ja olennainen osa asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä.

Finnish Architecture Navigatorin uusi kokoelma Outstanding Sports and Leisure Venues kokoaa yhteen suomalaisia vapaa-ajan ja urheiluarkkitehtuurin kohteita, joista monet ovat kunnan tai kaupungin ylläpitämiä. 

Valikoimasta löytyy muun muassa Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan uimahalli (1965), jonka tulevaisuus on epävarma. Asemakaavalla suojeltu kohde on jo jonkin aikaa ollut käyttökiellossa ja purku-uhan alla, ja se on valittu 14 uhanalaisimman eurooppalaisen arkkitehtuurikohteen joukkoon.

Vasemmalla mustavalkokuvassa Vierunmäen urheiluopiston valkoinen, monikerroksinen päärakennus. Oikealla perinteisen talon muotoinen, putkimallinen nuotiosuoja, jonka lämmin tulenkajo ja käsittelemätön puu piirtyvät huurteista mäntymetsää vasten.
Vasemmalla Vierunmäen urheiluopisto (Erik Bryggman 1936), oikealla Kirkkokiven retkeilykatos (Tilasto 2018). kuvat: Photo Roos / MFA ja Julia Kivelä.

Valikoima kattaa kohteita 1930-luvulta nykypäivään, kuten Erik Bryggmanin suunnitteleman funktionalistisen Suomen urheiluopiston (1936) Vierunmäellä, Marjatta ja Martti Jaatisen suunnitteleman Kupittaan urheiluhallin (1971) Turussa sekä arkkitehtuurin Finlandialla palkitun Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railon (APRT 2015). Uusimpia kohteita ovat Kirkkokiven retkeilykatos Tampereella (Tilasto 2018) ja Lammassaaren pitkospuut Helsingissä (Studio Puisto ja Nomaji 2018).

Linkki valikoimaan Finnish Architecture Navigatorissa.