Hae harjoittelijaksi Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin 2023
DL: 18.12.2022
Suomen paviljongin harjoittelijoiden 2018 Detail of the Day -Instagram-kuvia
Arkkitehtuurin alojen opiskelija, haluatko kokemusta arkkitehtuurin megatapahtumasta? Kiinnostaako näyttelytoiminta ja kansainvälinen yleisötyö? Hae harjoitteluohjelmaan ja vietä yhdeksän viikkoa maagisessa Venetsiassa!
HUOM. Hakuaikaa jatkettu 18.12. saakka.
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo järjestää kansainvälisen harjoitteluohjelman vuoden 2023 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyn yhteydessä. Harjoittelu on avoin Aalto-yliopiston, Oulun yliopiston ja Tampereen yliopiston arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin opiskelijoille.
Harjoittelujakson pituus on noin yhdeksän viikkoa. Jaksot sijoittuvat 15.5.–27.11.2023 väliselle ajalle, jolloin harjoittelijat toimivat Venetsiassa Suomen paviljongin näyttelyhenkilökuntana.
Harjoitteluohjelma toteutettiin ensimmäisen kerran vuoden 2018 arkkitehtuuribiennaalin yhteydessä, ja hyvien kokemusten pohjalta ohjelmaa päästään taas pandemian jälkeen jatkamaan ja kehittämään.
Haku päättyy 18.12.2022. Lue alta harjoitteluohjelman esittely ja hakuohjeet huolella ennen hakemuksen lähettämistä.
Mitä harjoittelu antaa?
Harjoittelun voi sisällyttää opintoihin oman yliopiston kanssa sovittavalla tavalla. Lisäksi harjoitteluohjelmaan valitut saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden:
- osallistua maailman arvostetuimpaan ja suurimpaan arkkitehtuurin alan tapahtumaan ja sen oheisohjelmaan
- syventyä Suomen paviljongin näyttelyn teemaan ja toimia sen sanansaattajina
- kerryttää käytännön kokemusta tapahtumatuotannosta ja arkkitehtuurin alan yleisötyöstä kansainvälisessä ympäristössä
- perehtyä syvällisesti biennaalin Giardini-paviljonkipuiston ja Venetsian arkkitehtuuriin
- luoda kansainvälisiä verkostoja ja kokea elämää Venetsiassa.
Kenelle harjoittelu on tarkoitettu?
Haku on avoinna arkkitehtuurin alan korkeakoulutusta Suomessa tarjoavien yliopistojen arkkitehti-, maisema-arkkitehti- ja sisustusarkkitehtiopiskelijoille. Harjoitteluohjelma on suunnattu erityisesti maisterivaiheen opiskelijoille. Englannin kielen hyvä kirjallinen ja suullinen taito on edellytys harjoittelulle, ja muu kielitaito katsotaan eduksi. Lisäksi toivomme harjoittelijalta:
- kiinnostusta ja perehtyneisyyttä suomalaisen arkkitehtuurin kenttään ja historiaan
- kykyä toimia vastuullisesti ja itsenäisesti kansainvälisessä toimintaympäristössä
- vuorovaikutustaitoja yleisöopastustilanteissa ja yleisötapahtumissa
- viestintä- ja dokumentointitaitoja.
Mitä tehtäviä harjoitteluun sisältyy?
Harjoittelija työskentelee Suomen paviljongissa neljänä päivänä viikossa ja vastaa näyttelyn valvonnasta ja yleisön palvelemisesta. Työtehtäviin kuuluu:
- näyttelytilan päivittäinen avaaminen, valvominen ja sulkeminen
- näyttelystä ja suomalaisesta arkkitehtuurista kertominen näyttelyn yleisölle sekä spontaanisti että opastetuilla kierroksilla
- viestinnän avustavat tehtävät kuten kuvien ja lyhyiden tekstien tuottaminen
- harjoittelijan oman korkeakoulun kanssa yhteistyössä sovittavat muut tehtävät opintosisältöihin liittyen.
Archinfo järjestää harjoittelijoille perehdytyksen tehtäviin, näyttelyn sisältöihin ja Venetsiassa elämiseen Helsingissä huhtikuun 2023 aikana. Harjoittelujakso Venetsiassa alkaa käytännön ohjeistuksella ja turvallisuusperehdytyksellä. Harjoittelijan tukena on Venetsiassa paikallinen esihenkilö ja Suomessa näyttelyn projektipäällikkö.
Milloin harjoittelu tehdään?
Harjoittelu sijoittuu aikavälille 15.5.–27.11.2023, joka on jaettu kolmeen noin yhdeksän viikon mittaiseen harjoittelujaksoon. Kullekin harjoittelujaksolle valitaan kolme harjoittelijaa. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan huomioimaan hakijoiden toiveet ajanjaksojen valinnassa.
Harjoitteluun sisältyy noin 35 viikkotyötuntia. Venetsian arkkitehtuuribiennaali on avoinna kuutena päivänä viikossa, tiistaista sunnuntaihin (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta), ja työskentely tapahtuu pääsääntöisesti biennaalin aukiolopäivinä.
Mitä kuluja harjoitteluohjelma kattaa?
Archinfo hankkii ja kustantaa harjoittelijoille vuokra-asunnon Venetsiasta. Kolmen samalla harjoittelujaksolla työskentelevän harjoittelijan yhteisessä käytössä olevassa asunnossa jokaisella on oma makuuhuone.
Harjoittelusta ei makseta palkkaa, mutta elinkulujen korvaamiseksi harjoittelija saa 15 €/vrk päivärahan ja hänelle korvataan julkisen liikenteen liput. Lisäksi harjoittelu sisältää vapaan pääsyn biennaalin näyttelyihin sekä paikallisiin museoihin.
Ohjelmaan valittavat opiskelijat voivat sisällyttää harjoittelun opintoihinsa ja saada siitä opintopisteitä oman yliopistonsa kanssa sovittavalla tavalla (esim. vaihtuva opintojakso). Harjoittelijat voivat lisäksi tiedustella omalta yliopistoltaan mahdollisuutta harjoittelutukeen (esim. Erasmus) tai tukea matkakuluihin.
Miten harjoitteluun haetaan?
Lähetä vapaamuotoinen, englanninkielinen hakemuksesi sekä ansioluettelosi 18.12.2022 mennessä osoitteeseen venice@archinfo.fi. Kerro hakemuksessasi, mikäli tiedossasi on välillä 16.5.–27.11.2023 ajanjaksoja, jolloin et voi harjoittelua suorittaa.
Haastattelut on tarkoitus järjestää tammikuun alussa, ja päätöksistä ilmoitetaan hakijoille helmikuun aikana.
Harjoitteluohjelmaa koskevat tiedustelut:
Archinfo
Sini Parikka, projektipäällikkö, Suomen paviljonki 2023
sini.parikka@archinfo.fi, 040 351 6470
Opintoja koskevat yliopistokohtaiset tiedustelut:
Tampereen yliopisto
Professori Panu Lehtovuori
panu.lehtovuori@tuni.fi, 050 525 0252
Oulun yliopisto
Professori Janne Pihlajaniemi
janne.pihlajaniemi@oulu.fi, 040 572 0895
Aalto-yliopisto
Professori Jenni Reuter
jenni.reuter@aalto.fi, 050 305 5704
Venetsian arkkitehtuuribiennaali
Venetsian arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuonna 2023 kahdeksannentoista kerran. Ghanalais-skotlantilaisen arkkitehdin ja menestyskirjailijan Lesley Lokkon kuratoima biennaali ”The Laboratory of the Future” on avoinna 20.5.–26.11.2023.
Venetsian taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma biennaalinsa. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2021 biennaalissa kävijöitä oli 300 000.
Lue lisää La Biennale di Venezian sivuilta
Suomen paviljonki
Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Giardinin paviljonkipuistoon vuonna 1956. Alun perin väliaikaiseksi suunniteltu pieni puurakennus on nykyään suojeltu, ja se on arkkitehtuuriltaan yksi paviljonkipuiston tunnetuimmista rakennuksista. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo toimii opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä Suomen paviljongin komissaarina.
Katso kuvia paviljongista vuodelta 1956
Vuoden 2023 näyttely
Vuoden 2023 näyttelykonseptista järjestettiin avoin haku. Toteutettavaksi valittu näyttelyehdotus käsittelee veden ja ravinteiden kiertokulkua ja arkkitehtien roolia tulevaisuuden ratkaisujen visioinnissa. Näyttelyn tematiikka on globaalisti merkityksellinen, mutta konseptin lähtökohdat ovat suomalaisessa kulttuuriperinnössä. Näyttelyn tekijät ovat arkkitehti ja taiteilija Arja Renell, graafinen suunnittelija Antero Jokinen ja arkkitehdit Eero Renell, Barbara Motta, Emmi Keskisarja ja Janne Teräsvirta.
Lue uutinen vuoden 2023 näyttelykonseptista
Archinfo Suomen paviljongin komissaarina
Archinfo vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä komissaarina Suomen paviljongin näyttelystä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.
Vuonna 2021 Suomen paviljongissa nähtiin Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima näyttely New Standards, joka tarkasteli Suomen historian hetkeä, jolloin arkkitehdit ja teollisuusyritykset ryhtyivät yhdessä ratkaisemaan polttavaa kysymystä Karjalan evakkojen asuttamiseksi. Sodan keskellä kehitetyt esivalmistetut talot uudistivat maamme rakennusteollisuutta ja johtivat maailmanlaajuiseen vientiin: Puutalo Oy:n taloja vietiin 1940–50-luvuilla yli 30 maahan. Näyttely kertoi Puutalo Oy:n hämmästyttävän menestystarinan.
Tutustu New Standards -näyttelyyn
Vuoden 2018 biennaaliin tuottamamme, Anni Vartolan kuratoima näyttely Mind-Building tutki suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä 1800-luvun lopulta tähän päivään. Sen kulminaatio oli joulukuussa 2018 auennut Helsingin keskustakirjasto Oodi.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
See allDL: 26.09.2024