Takaisin artikkeleihin

Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren Arkkitehtuurimuseossa 23.10.–5.12.

Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelema golfklubi Japanissa, kuvattuna iltahämärässä. Taustalla näkyy sumupilven peittämä vuori.

Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelema golfklubi Japanissa. kuva: MFA

Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren
23.10.–5.12.
studio, Arkkitehtuurimuseo
Helsinki

Arkkitehtipariskunta Kaija Siren (1920–2001) ja Heikki Siren (1918–2013) suunnittelivat ja toteuttivat useita kohteita lukuisten suomalaisarkkitehtien ihailemaan Japaniin. Elokuussa 1965 japanilaisen modernia arkkitehtuuria käsittelevän The Kindai Kenchikun julkaisema laaja artikkelikokonaisuus Sirenien arkkitehtuurista antoi alkusysäyksen japanisuhteen syventymiselle johtaen lämpimään yhteisymmärrykseen Sirenien ja japanilaisyleisön kesken. Sireneille japanilainen arkkitehtuuri tarkoitti samaa kuin Sirenien arkkitehtuuri japanilaisille: ympäristön huomioonottavaa, sisä- ja ulkotilat taitavasti yhdistävää, pelkistettyä ja kaunista arkkitehtuuria. Sittemmin Sirenien töitä on esitelty japanilaisissa arkkitehtuurilehdissä jo kuudella vuosikymmenellä.

Arkkitehtuurimuseon studionäyttely käsittelee Kaija ja Heikki Sirenin pitkäaikaista suhdetta Japaniin esitellen pariskunnan puuarkkitehtuuria Suomessa ja Japanissa. Ääneen pääsevät Kaija ja Heikki Sirenin lisäksi japanilaiset arkkitehtuurin asiantuntijat.

Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Kaija Sirenin 100-vuotisjuhlavuotta yhdessä Espoon kaupunginmuseo KAMUn kanssa. Studionäyttelyn kanssa samanaikaisesti avautuu KAMUN erikoisnäyttely Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren. Näyttely on ensimmäinen Sirenien arkkitehtuuria kattavasti esittelevä näyttely Suomessa. Se on avoinna 23.10.2020–9.1.2022. Siirry KAMUn näyttelyyn tästä linkistä.

Studio on maksuton näyttelytila Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Instagram Live / Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren
24.10. kello 15.00–15.45

Kuraattori Frans Autio esittelee Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren -näyttelyn.

Liven aikana on mahdollista kysyä kysymyksiä. Tallenne on katsottavissa Arkkitehtuurimuseon IGTV:ssä myös myöhemmin.

Jaa tämä artikkeli