Takaisin artikkeleihin

Kattoristikoiden ratkojat – keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä 9.1. asti

kirkon puiset kattoristikot

Keminmaan vanha kirkko / Pyhän Mikaelin kirkko. kuva: Livady

Suomen vajaan kahdenkymmenen keskiaikaisen kivikirkon kattorakenteisiin kätkeytyy ainutlaatuista tietoa keskiajan maailmasta. Tähän tietoon voi nyt perehtyä Arkkitehtuurimuseon pienen salin näyttelyssä.

Kattoristikoiden ratkojat – keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä
10.9.2021 – 9.1.2022
Pieni näyttelysali, Arkkitehtuurimuseo

Suomen keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteet ovat ainutlaatuinen, aikansa puurakentamisesta kertova lähdeaineisto ja osa maamme keskiajan rakennettua kulttuuriperintöä. Kirkkojen vesikattorakenteista voidaan lukea esimerkiksi, miten ne pystytettiin, miten kirkkojen rakennustyömaat toimivat ja miten paikallisyhteisö osallistui rakentamiseen. Ne kertovat myös keskiajan ihmisen maailmankuvista, uskomuksista sekä Keski-Euroopassa kehitettyjen rakenteellisten innovaatioiden kulkeutumisesta Euroopan pohjoislaidalle. 

Arkkitehtuurimuseon pienen salin näyttely Kattoristikoiden ratkojat esittelee keskiaikaisten paanukattojen alle kätkeytyvää kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Näyttely käsittää tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalleja sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa ja elokuvaa.  

Lue lisää näyttelystä tästä linkistä.