Takaisin artikkeleihin

New Standards -kirja on julkaistu!

Kirjan kansi, tiilenpunainen kluutti, mustalla teksti New Standards, mustavalkoinen vanha valokuva puuelementtien pystyttämisestä

Puurakentamisen tarinaa syventävän kattavan teoksen julkistamistilaisuus pidetään Suomen paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 23. syyskuuta.

Standardisoitu rakentaminen mielletään usein yksitoikkoiseksi ja tylsäksi, mutta teollisen tuotannon mahdollisuudet innostavat arkkitehteja aikakaudesta toiseen. Kristo Vesikansan, Philip Tidwellin ja Laura Bergerin toimittama uusi julkaisu avaa teollisen puurakentamisen tarinaa useilla artikkeleilla ja aiemmin julkaisemattomalla kuvamateriaalilla.

Suomen samannimisen arkkitehtuuribiennaalinäyttelyn yhteyteen tuotettu New Standards tutkii standardisoidun, teollisesti esivalmistetun rakentamisen edellytyksiä ja lähtökohtia kertomalla unohdetun tarinan jälleenrakennuskauden Suomesta. Tarinan keskiössä on teollisuusyritys Puutalo Oy, joka perustettiin vuonna 1940 vastaamaan sodan aiheuttaman kotimaisen pakolaiskriisin tarpeisiin. Alle vuosikymmenessä yritys kasvoi yhdeksi maailman suurimmista esivalmistettujen puurakennusten tuottajista.

Kirjan aukeama, vasemmalla sivulla otsikko
Kirjan aukeama, keltainen pohja, vasemmalla pohjapiirros, oikealla havainnepiirros pienestä talosta
Kirjan aukeama, vasemmalla suuri kuva linnusta häkissä sinistä seinää vasten, oikealla kuva ruskealla seinällä naulasta roikkuvista paidoista
Kirjan aukeama, vasemmalla vanha kartta, jossa nuoli Suomesta Kolumbiaan, oikealla mustavalkoinen valokuva puuelementtien lastaamisesta junaan

Vuoteen 1955 mennessä Puutalo Oy vei tuhansia rakennuksia Suomesta kaikille asutuille mantereille. Puutalo Oy saattaa yhä edelleen olla Suomen laajin arkkitehtuurivientihanke, mutta tätä asumiseen ja alueiden kehitykseen eri puolilla maailmaa vaikuttanutta vientiponnistusta ei aiemmin ole juurikaan huomioitu. Talojen menestyksen takasi oivaltava arkkitehtuuri- ja teollinen suunnittelu, jolla vähäisellä määrällä elementtejä pystyttiin luomaan tuhansia erilaisiin tarpeisiin, ilmastoihin ja kulttuureihin sopivia variaatioita.

Tekijöiden lisäksi kirjaan ovat kirjoittaneet artikkeleita Netta Böök, Pekka Heikkinen, Anna Kondracka ja Riitta Niskanen. Esipuheen on kirjoittanut Archinfon toiminnanjohtaja ja näyttelyn komissaari Katarina Siltavuori. Kirjan graafisen ilmeen on suunnitellut Päivi Häikiö, ja Juuso Westerlundin valokuvat Kolumbiasta, Tanskasta ja Suomesta saavat kirjassa runsaasti tilaa.

Tutustu englanninkielisen kirjan sisällysluetteloon newstandards.info-verkkosivustolla (linkki).

Garret Publicationsin kustantama kirja on jo saatavilla Nide-kirjakaupasta (linkki), ja syksyn aikana se on tulossa laajempaan jakeluun.

13.9. PÄIVITYS: Kirjaa myyvät Glass House Helsinki, Artek, Arkkitehtuurimuseon kirjakauppa ja Suomalaisen kirjakaupan verkkokauppa.


New Standards. Timber Houses Ltd. 1940–1955
Kristo Vesikansa, Philip Tidwell, Laura Berger
Garret Publications 2021
englanninkielinen, 293 sivua


Kaksi kirjan aukeamaa, tekstiä ja pieniä mustavalkoisia kuvia
Kaksi kirjan aukeamaa, isoja värivalokuvia
Kolme kirjan aukeamaa, iso otsikko