Takaisin artikkeleihin

Oodi palkittiin Detail Prize 2020 -pääpalkinnolla

TU 181231 ala oodi 071 screen 1140x759 2

Arvostettu saksalainen arkkitehtuurijulkaisu Detail myönsi vuoden 2020 Detail Prize -palkinnon ALA-arkkitehtien suunnittelemalle Helsingin keskustakirjasto Oodille. Suunnittelultaan ja yksityiskohdiltaan korkealuokkaista arkkitehtuuria juhlistava palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Helsingin keskustakirjasto Oodi saa lisää kansainvälistä tunnustusta. Vuoden 2020 Detail Prize -palkintotuomaristo kiittelee ALA-arkkitehteja vaikuttavasta arkkitehtuurista ja vuorovaikutteisesta suunnitteluprosessista, jolla on luotu yhteisöllisyyttä ja oma-aloitteista toimintaa vahvistavia tiloja Helsingin keskustaan.

Detail Prize -palkinto jaetaan joka toinen vuosi arkkitehtonisesti ja teknisesti korkealaatuiselle rakennukselle, jonka konsepti ja yksityiskohdat ovat hyvin suunniteltuja, eteenpäin katsovia ja teknisesti innovatiivisia. Tänä vuonna palkittiin poikkeuksellisesti kaksi rakennusta: Oodin lisäksi palkinnon sai Bureau SLA & Overtreders W -toimiston suunnittelema, kierrätysmateriaaleista toteutettu väliaikaisrakennus People’s Pavilion Hollannin Eindhovenissa.

Oodin palkitsemista palkintotuomaristo perusteli erityisesti rakennuksen mieleenpainuvalla suunnittelulla ja yhteisöllisyyteen kannustavilla ominaisuuksilla. Tuomariston mukaan Oodi ei ole ainoastaan tiedon säilytyspaikka, vaan se toimii esikuvana kulttuurin ja koulutuksen aloille ja sosiaalisen vuorovaikutuksen synnyttämiselle yhä eriarvoistuvammissa kaupungeissamme.

”Arkkitehdit ovat ratkaisseet monimutkaisia kaupunkisuunnittelun ja toiminnallisuuden haasteita mieleenpainuvalla suunnitelmalla, joka ei ole toteutuksen myötä lainkaan menettänyt alkuperäisen kilpailuehdotuksen kiehtovuutta. Rakennuksen muoto vaikuttaa spontaanilta, mutta se on ilmiselvästi tarkoin harkittu: rakenteellisten vaatimusten ehdoilla toteutettu siltarakenne avaa rakennuksen ytimen osaksi kaupunkia. Kokonaisuuden jakaminen laivarunkomaiseksi puujalustaksi ja sen yläpuoliseksi kevyeksi lasilyhdyksi on vakuuttava. Suurista eleistä pienimpiin yksityiskohtiin ulottuvalla hienostuneisuudellaan rakennus tekee vaikutuksen, ja siitä on jo muodostunut esikuva erinomaiselle arkkitehtuurille”, tuomaristo perusteli Oodin palkitsemista.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävän Detail-lehden joka toinen vuosi jakaman palkinnon tuomaristoon kuuluivat tällä kertaa lehden päätoimittaja Sandra Hofmeister, arkkitehti Louisa Hutton Sauerbruch Hutton -toimistosta, 3XN-arkkitehtitoimiston perustaja Kim Herforth Nielsen, Mies van der Rohe -säätiön johtaja Anna Ramos sekä arkkitehti Jacob van Rijs MVRDV-toimistosta. Palkinnon tarkoitus on nostaa esiin arkkitehtuurin yhteiskunnallinen merkitys, vahvistaa arkkitehtien julkista roolia ja edistää arkkitehtien, teollisuuden, tilaajien ja päättäjien verkostoitumista.

Lue Oodin arkkitehtien, Antti Nousjoen, Samuli Woolstonin ja Juho Grönholmin kommentteja Detailin artikkelista tästä linkistä.

Palkintojenjakotilaisuus järjestetään verkkotapahtumana torstaina 28.1. klo 18–20. Osallistuminen on maksutonta mutta edellyttää rekisteröitymistä. Lisätietoja Detail Prize -sivuilta tästä linkistä.