Takaisin artikkeleihin

Open House Helsingissä kurkistetaan Juha Leiviskän arkkitehtuuriin

Kaupungin ovet avautuvat rakennustaiteen ystäville jälleen 17.–19.5.2019. Open House Helsinki -teema-arkkitehti Juha Leiviskän kohteista esittelyssä on julkisten rakennusten, kuten Kulttuuritalo Sandelsin ja Pakilan kirkon, lisäksi yksityiskoteja Vallilassa ja Kalasatamassa.

Tänä vuonna 12. kerran järjestettävässä Open House Helsinki -tapahtumassa voi tutustua kolmen päivän aikana yli kahteenkymmeneen mielenkiintoiseen arkkitehtuuri- ja kaupunkikohteeseen. Tapahtuman tarkoituksena on avata keskustelua ympäristöstä ja lähentää asukkaita ja suunnittelijoita. Samalla se tarjoaa uudenlaisen näkökulman kaupunkiin niin paikallisille asukkaille kuin kauempaa saapuville vieraillekin.

Vuoden 2019 Open House Helsinki -tapahtuman jännittävimpiä vierailukohteita ovat Esplanadin maanalainen lämpöpumppulaitos, Ruoholahden yhteissuoja eli ”Viinatunneli” ja rautatieaseman torni. Kierroksia vetävät asiantuntijat ja kohteiden suunnittelijat. Ohjelmasta löytyy myös esimerkiksi Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin vetämä arkkitehtuurityöpaja Kämp Gallerian kauppakeskuksessa ja keskustakirjasto Oodin arkkitehtuurista kertova luento. 

Valokeilassa Juha Leiviskä

Tänä vuonna Open House Helsingin ohjelmaan valittiin ensimmäistä kertaa teema-arkkitehti. 83-vuotias akateemikko, arkkitehti ja muotoilija Juha Leiviskä tunnetaan erityisesti kirkkosuunnitelmistaan ja valon käytöstä arkkitehtuurissaan. Leiviskän mukaan valo on rakennuksen tärkein materiaali, joka toimii arkkitehtuurin aktiivisena osapuolena: ”Rakennukset ovat ikään kuin instrumentteja valon soiteltavaksi,” hän kuvailee suunnitteluperiaatteitaan.

Archinfo tuotti Open House -tapahtuman yhteyteen dokumenttielokuvan Valon mestari, jolla Leiviskä kertoo arkkitehtuuriajattelunsa taustoista ja esittelee neljä kohdettaan. Helmikuussa 2019 kuvatun 25-minuuttisen dokumentin on käsikirjoittanut ja tuottanut Miina Jutila ja kuvannut ja editoinut Petteri Kari. Video esitetään Open House Helsingin lyhytelokuva-aamiaisella Oodissa lauantaina klo 10:00. Sen voi myös katsoa Archinfon Youtube-kanavalta tästä linkistä. Alla klippi videosta.

https://www.youtube.com/watch?v=dMhjQ1Wk6GQ
Klippi videosta, jolla akateemikko Juha Leiviskä kertoo arkkitehtuurinsa lähtökohdista.

Perjantaina 17.5. esittelyssä on Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolan, joka on vuodesta 2009 saakka toiminut Leiviskän suunnittelemissa tiloissa Kruunuhaassa. Perjantaina vieraillaan myös Vallilassa saman korttelin ympärille kietoutuvissa Vallilan kirjastossa (1991), Päiväkoti Runossa (1991) ja Runopuiston rivitalossa (2004).

Lauantaina 18.5. Juha Leiviskä on itse esittelemässä Pakilan Hyvän Paimenen kirkkoa, johon hän on suunnitellut vuonna 2003 valmistuneen laajennuksen. Kierroksia järjestetään myös Töölön Kulttuuritalo Sandelsissa (2007) ja Kalasataman Kipparintalossa (2015), jonka Leiviskä on suunnitellut tuetuiksi asunnoiksi.

Sunnuntaina 19.5. Juha Leiviskä esittelee Auroranlinnan vuokra-asuntokohteen (1990) Länsi-Pasilassa. Auroran sairaalan kallioiden ja rautatien väliselle kaistaleelle rakennetuissa kerrostaloissa näkymät aukeavat kaikista asunnoista kahteen suuntaan, ja pienistä asunnoista koostuva huoneistojakauma luo mittakaavaltaan elävän ympäristön kylänraitteja muistuttavien käytävien varrelle.

Keittiön pöytä asetettu suurten ikkunoiden äärelle, jotka päästävät kauniisti valoa sisälle.
Auroranlinnan asuntojen tapaan Kipparintalossa ikkunat avautuvat aina kahteen ilmansuuntaan. kuva: Arno de la Chapelle

Maksuttomille kierroksille on vapaa pääsy, mutta osa niistä vaatii ilmoittautumisen etukäteen. Kaikki Open House Helsingin kohteet ja aikataulut löytyvät Open House Helsingin sivustolta täältä.

Lisätietoa Open House Helsingissä esiteltävistä Juha Leiviskän kohteista löytyy Finnish Architecture Navigator -palvelusta tästä linkistä.

Open House Helsingin logo.