Takaisin artikkeleihin

Tikkurilan kirkko ja Helsingin Olympiastadion jatkavat 40 parhaan joukossa kilpailua EU:n arkkitehtuuripalkinnosta

Kahden kuvan kollaasi. Vasemmalla tiilipintainen viiistosti ylös kohoava rakennus, jonka huipuilla on risti. Oikealla osa valkoista suurta rakennusta, jonka reunaa kiertävät eri maiden liput. Rakennuksen vieressä kohoaa valkoinen kapea torni.

OOPEAA:n suunnittelema Tikkurilan kirkko sekä K2S:n ja NRT:n suunnittelema Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus kisaavat EU:n arkkitehtuuripalkinnosta. kuvat: Marc Goodwin (Tikkurilan kirkko) ja Tuomas Uusheimo (Olympiastadion)

Mies van der Rohe -säätiö on julkistanut 40 finalistia, jotka kilpailevat Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnosta 2022. Suomen ehdokkaista shortlistille pääsivät Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus sekä OOPEAA:n Tikkurilan kirkko.

Juuri julkaistulla shortlistilla on arkkitehtuurikohteita yhteensä 18 eri maasta. Eniten kohteita listalle saivat Espanja, Itävalta ja Ranska, kukin viisi. Pohjoismaista Suomi on parhaiten edustettuna; Norjalla ja Tanskalla on kummallakin vain yksi kohde listalla, Ruotsilla ei lainkaan. Valinnoissaan tuomaristo kertoo keskittyneensä kohteiden arkkitehtuurin kestävyyteen sekä niiden elinkaaren pituuteen.

Uudistunut Helsingin Olympiastadion on saanut valmistumisensa jälkeen paljon kiitosta. Stadionin peruskorjaus voitti vuoden 2020 Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon ja sen uusi katosrakenne vuoden 2019 Teräsrakenne-palkinnon. Peruskorjaus voitti syksyllä myös hopeaa Kansainvälisen olympiakomitean, Kansainvälisen paralympiakomitean ja International Association for Sports:in IOC IAKS Awards -palkintoseremoniassa. Olympiastadionin peruskorjaukseen voit tutustua Arkkitehtitoimisto K2S:n verkkosivuilla tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).

Tikkurilan kirkko on niin ikään saanut jo innostavaa huomiota osakseen. Se voitti viime syksynä Kestävä Kivitalo -palkinnon. OOPEAA:lle kirkko on peräti viides työ Mies van der Rohe -säätiön shortlistilla. Aiempina vuosina listalle ovat nousseet Kärsämäen ja Kuokkalan kirkot, Suvelan kappeli sekä Jyväskylän Puukuokka-kerrostalokortteli. OOPEAA on ainoa suomalainen toimisto, joka on saanut useita kohteitaan kilpailun 40 parhaan listalle. Tikkurilan kirkkoon voit tutustua toimiston verkkosivuilla tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).  

EU:n arkkitehtuuripalkinnon voittaja julkistetaan huhtikuussa ja palkinnonjakotilaisuus järjestetään toukokuussa. 60 000 euron arvoisen pääpalkinnon lisäksi jaetaan myös 20 000 euron arvoinen erikoismaininta. 

Kaikkiin 40 finalistiin voit tutustua säätiön verkkosivuilla tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä). Linkin takaa pääsee tutkimaan myös aikaisempien vuosien ehdokkaita ja palkittuja kohteita.