Takaisin artikkeleihin

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo etenee – valtiolta merkittävä tuki

Uusrenessanssia edustava Arkkitehtuurimuseon rakennus. Rakennus on kermanvaalea, neliskulmainen ja kolmikerroksinen. Kuvassa näkyy kaksi ylintä kerrosta, joissa kummassakin on viisi suurta ikkunaa, joita reunustaa koristeet. Alempaa kerrosta koristaa seppelemäiset koristeet, ylimmässä on taas pienet aidat. Rakennuksen julkisivussa on korinttilaisia pylväitä.

Arkkitehtuurimuseo (Magnus Schjerfbeck, 1899). kuva: Mahlum / Public Domain

Pääministeri Sanna Marinin hallitus myönsi 2. kesäkuuta lisätalousarviossaan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen 60 miljoonaa euroa. 

Koronakriisin aikana uudestaan otsikoihin noussut uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo pääsi askeleen lähemmäs toteutumista. Hallituksen lisätalousarvioneuvotteluissa museolle myönnettiin 60 miljoonan tuki, jonka lisäksi Helsingin kaupungilta odotetaan vastaavaa summaa. 

Viimeisin selvitys museohankkeesta valmistui keväällä 2019, minkä jälkeen on jääty odottelemaan päätöksiä hankkeen eteenpäin viemisestä. Museoon on tarkoituksena tehdä Pohjoismaiden merkittävin ja laajin arkkitehtuuria ja designia yhdistävä ydinnäyttely. Helsingin kaupunki on valmis luovuttamaan museon paikaksi tontin Etelärannassa, jota sillä on vahva halu kehittää. Lopullinen päätös museon rakentamisesta tehdään Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Arkkitehtuurimuseolla ja Designmuseolla ei ole tällä hetkellä niiden toimintaan riittävän hyvin soveltuvia tiloja. Vierekkäisillä tonteilla sijaitsevien museoiden rakennuksia ei ole alun perin suunniteltu museotoimintaan: Designmuseo toimii Gustaf Nyströmin oppikouluksi suunnittelemassa, vuonna 1894 valmistuneessa rakennuksessa Korkeavuorenkadulla, Arkkitehtuurimuseon rakennus Kasarmikadulla on Magnus Schjerfbeckin suunnittelema Tieteellisten seurain talo vuodelta 1899. 

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) kertoi 24.4. Helsingin Sanomissa julkaistussa haastattelussaan, että uusi museo loisi uskoa tulevaisuuteen ja investointi heijastuisi monille aloille, jotka ovat vaikeuksissa koronan vuoksi.

”Asia pitää nähdä laajemminkin kuin vain Helsingin asiana. Museo olisi koko kansakunnan etu. Arkkitehtuuri- ja designmuseolla on edellytykset nousta samanlaiseksi menestykseksi ja symboliksi kuin vaikka Oodi. Kriisin keskellä tarvitaan ennen kaikkea henkistä pääomaa, jota nimenomaan kulttuuri pystyy tuomaan. Nyt on mahdollisuus lähteä elvyttämään kulttuurin kautta”, kertoi Razmyar Helsingin sanomille. Linkki Nasima Razmyarin haastatteluun.

Valtion myöntämä rahoitus mahdollistaa kauan odotetun uuden museon toteutumisen käynnistymisen. Museo on tärkein arkkitehtuurin ja muotoilun aloja yhdistävä hanke, ja sen puitteissa on jo käynnistetty yhteistyötä muun muassa oppimiskeskuksen konseptoinnin puitteissa.

#uusimuseo