Takaisin artikkeleihin

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kerännyt 24 miljoonan euron yksityisen rahoituksen

Helsingin Eteläsatamaan suunnitteilla olevan arkkitehtuuri- ja designmuseon yli 20 miljoonan euron yksityinen rahoitus on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen merkittävä.

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat sitoutuneet uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen yhteensä vähintään 24 miljoonalla eurolla. Suurin osuus on Jane ja Aatos Erkon säätiöltä, joka on tehnyt ehdollisen päätöksen uuden museosäätiön pääomittamisesta 20 miljoonalla eurolla. Säätiön avustus on suurin Suomessa koskaan kulttuurille tehty yksityinen lahjoitus.

”On merkittävää, että olemme jo tässä aikaisessa hankkeen valmistelua koskevassa vaiheessa onnistuneet saamaan yksityisen rahoituksen kokonaisuuden, joka miltei kattaa asetetun vaatimustason. Tämä on vahva osoitus hankkeen suuresta yhteiskunnallisesta merkittävyydestä ja luo uskoa vaativan hankkeen onnistuneeseen toteutumiseen”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteutusmallin yhtenä lähtökohtana on, että uudelle perustettavalle museosäätiölle kerätään vähintään 150 miljoonan euron pääoma, josta valtio ja Helsingin kaupunki ovat sitoutuneet maksamaan 60 miljoonaa euroa molemmat. Vähintään 30 miljoonaa euroa kerätään yksityisiltä tahoilta.

Valmisteluvaihe kestää vuoteen 2023

Uutta design- ja arkkitehtuurimuseota varten perustetaan vuoden 2021 aikana uusi säätiö, jonka hallintaan siirtyisivät nykyisten museosäätiöiden kokoelmat. Säätiö vastaa uuden museon varainhankinnasta ja hallitsee sen pääomaa. Museon toiminnasta vastaisi myöhemmin perustettava, säätiön sataprosenttisesti omistama osakeyhtiö.

Maaliskuussa aloitettiin museon perustamiseen tähtäävä hankevaihe ja hankkeelle nimettiin ohjausryhmä ja hankejohtaja. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin asettaman ohjausryhmän puheenjohtajaksi on kutsuttu Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen ja hankejohtajana aloittaa toukokuussa Kaarina Gould. Gould siirtyy hankejohtajaksi Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajan tehtävästä. 

”Arkkitehtuuri ja design ovat vahvuuksiamme, ja niillä on tärkeä rooli kestävien ratkaisujen tuottamisessa yhteiskunnalle. Tavoitteenamme on arkkitehtuuri- ja designmuseo, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä ja oivalluksia. On hienoa, että voimme nyt yhdessä lähteä edistämään hankkeen toteuttamista”, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Ohjausryhmän toimikausi ja hankkeen valmisteluvaihe jatkuvat vuoden 2023 loppuun, minkä jälkeen rahoittajat tekevät lopulliset päätökset hankkeen toteuttamisesta.

Lue lisää hankkeen etenemisestä Uusimuseo-sivustolta tästä linkistä.