Takaisin artikkeleihin

Uusi yhtiö on perustettu ylläpitämään yhteen sulautuvien Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa

Ryhmä ihmisiä poseeraa tilassa, osa seisoo, osa istuu.

AD-museo Oy:n hallitus. kuva: Anni Koponen / MFA

Arkkitehtuurimuseota ja Designmuseota ylläpitävät säätiöt sulautuvat vuodenvaihteessa uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota varten perustettuun säätiöön. Museoiden toiminta jatkuu uuden AD-museo Oy -yhtiön kautta.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio perustivat keväällä 2022 uutta valtakunnallista arkkitehtuuri- ja designmuseota varten säätiön, johon Designmuseon säätiö ja Suomen arkkitehtuurimuseon säätiö sulautuvat 1. tammikuuta 2024. Samalla museoiden toiminta siirtyy liikkeen luovutuksella AD-museo Oy:lle. Yhtiö ylläpitää Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa ja edistää uuden museon perustamista yhdessä emosäätiönsä kanssa.

Uuden museoyhtiön on perustanut Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö. Säätiö on koonnut museon toteutussuunnitelman, johon perustuen hankkeen päärahoittajat voivat tehdä tarvittavat päätökset vuoden 2023 aikana. Säätiön toimitusjohtaja Kaarina Gould on nimitetty myös uuden museoyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Gouldin mukaan uuden museon perustaminen etenee suunnitellusti.

”Seuraavien vuosien ajan Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo toimivat vielä nykyisissä rakennuksissaan, erillisinä museobrändeinä, mutta yhteisenä suuntana on uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo ja sille Helsingin Makasiinirantaan nouseva uudisrakennus”, painottaa Gould.

Säätiön nimittämän yhtiön hallituksen muodostavat Gouldin lisäksi Aalto-yliopiston viestintäjohtaja Laura Aalto, professori, arkkitehti Jenni Reuter, muotoilija ja yrittäjä Mikael Silvanto, Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen, Fiskarsin liiketoimintajohtaja Petri Tervonen ja Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Katri Viippola. Vuoden 2024 alusta hallitukseen nimetään myös henkilökunnan edustaja.

Siirtymäkaudelle kohti uuden museon perustamista museoyhtiön toimitusjohtajaksi on nimitetty Designmuseon johtajana vuodesta 2012 toiminut Jukka Savolainen (M.A.). Arkkitehtuurimuseon johtajana vuodesta 2020 työskennellyt Carina Jaatinen (FM) vastaa uuden museoyhtiön sisältöpalveluista.

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon henkilökunta ja toiminnot siirtyvät uuteen museoyhtiöön säätiöiden sulautumisen yhteydessä. Museoiden yhteistyö on jo nyt tiivistä, sillä marraskuussa aukeaa ensimmäinen museoiden yhteinen, molempiin museorakennuksiin levittäytyvä näyttely Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa.


Ylhäällä kuvassa vasemmalta: Petri Tervonen, Laura Aalto, Kaarina Gould, Jenni Reuter, Katri Viippola ja Pauli Sivonen. Hallituksen jäsenistä Mikael Silvanto puuttuu kuvasta.