Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Kandidaattikeskus
Otakaari 1, Espoo

Nils Erik Wickberg -luennot 2022: Kiertotalous – Arkkitehtuurin uusi paradigma

Huone, jossa tuoleja ja kasveja.

Havu Järvelä

Nils Erik Wickberg -luennot järjestetään tänä vuonna 27. lokakuuta. Vuoden 2022 luennoilla kiertotaloutta lähestytään arkkitehtuurin historian, teorian ja tulevaisuuden käytäntöjen lähtökohdista.

Maapalloa ja biosfääriä uhkaa ennennäkemätön kriisi, jossa ilmaston lämpeneminen, massasukupuutot ja luonnonvarojen ehtyminen pakottavat meidät muuttamaan elämäntapamme perusteellisesti. Kiertotalous on muotoutunut poliittisessa päätöksenteossa, tutkimuksessa ja yleisestikin yhteiskunnassa mahdollisuudeksi ja tavoiteltavaksi talousmalliksi energiajärjestelmistä kulutustavaroihin.

Arkkitehtuurissa kiertotalousparadigma tarvitsee onnistuakseen perinpohjaisen ajattelutapojen, arvojen ja kulttuurisen muutoksen, ei pelkästään laskennallisia ja teknologisia uudistuksia. Ilmastokriisiä ja luontokatoa sekä niiden edellyttämiä toimenpiteitä on verrattu teolliseen vallankumoukseen – ne tulevat muuttamaan ihmiskunnan elinoloja ja hyvän elämän mahdollisuuksia niin perinpohjaisesti. Toisaalta arkkitehtuuri ja rakentaminen voivat olla suunnannäyttäjiä ja laajamittaisen muutoksen eturintamassa. Historian syvissä, laajoissa virroissa arkkitehtuuri on aina edustanut valtajärjestelmien ideologiaa – mutta myös ennakoinut tulevaisuuden maailmaa.

Vuoden 2022 Nils Erik Wickberg -luennoilla kiertotaloutta lähestytään arkkitehtuurin historian, teorian ja tulevaisuuden käytäntöjen lähtökohdista. Alan tutkijoiden ja käytännön tekijöiden luennot luotaavat niin modernin arkkitehtuurin ja kulutuksen yhteyksiä kuin esimerkiksi uutuuden ja jätteen välistä kytkentää.

Katso luentojen tarkempi ohjelma tästä linkistä. 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

ArkMuoto 2024 -päätapahtuma: Hyvässä tilassa

21.05.2024 13:00–18:30

Uusi paikallinen -julkistustilaisuus

29.05.2024 13:15–16:30

Maisema-arkkitehtuuripäivä 2024

04.10.2024–05.10.2024