Etualalla violetteja pallomaisia kukkia, taustalla sumeana näkyvä valkoinen punakattoinen talo.

Architects Declare julistaa ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden hätätilan

Sini Parikka

Toukokuussa 2020 Suomi liittyi mukaan arkkitehtien maailmanlaajuiseen julistukseen, joka on muutamassa vuodessa laajentunut koskemaan koko rakennusalaa.

Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ovat aikamme vakavimmat pitkävaikutteiset ongelmat. Rakentamisella on niiden ratkaisemisessa merkittävä rooli: rakentaminen ja rakennukset muodostavat hiilidioksidipäästöistä lähes 40 prosenttia ja niillä on huomattava vaikutus elinympäristöihimme.

Isobritannialaisissa arkkitehtitoimistoissa alkunsa saanut liike vaatii kaikilta rakennusalan toimijoilta perusteellista ajattelutavan muutosta. Yhteiskunnan tarpeisiin on vastattava, ilman että maapallon ekologinen kantokyky ylittyy. Muutos on käynnistettävä nyt. Julistuksen allekirjoittaneet toimistot sitoutuvat muun muassa lisäämään ilmastotietoisuutta asiakkaiden ja muiden rakennusalan toimijoiden keskuudessa, pyrkimään rakennusten elinkaaren pidentämiseen ja arvioimaan uusia hankkeita ilmastovaikutusten näkökulmasta.

Kaikkien maiden ja rakentamisen eri alojen julistukset yhteen kokoava Built Environment Declares löytyy täältä.

Suomen julistuksen perustaja-allekirjoittajina oli joukko aktiivisia ja ympäristötietoisia arkkitehtitoimistoja. Archinfo yhdessä Arkkitehtitoimistojen liitto ATL:n, Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK:in kanssa auttoi julistuksen perustamisessa ja kokoaa julistukseen liittyvää tietoa sivuilleen.

Kuvituskuva

Architects Declare Finland

Suomen oman julistuksen on allekirjoittanut jo yli 150 arkkitehti- ja maisema-arkkitehtitoimistoa.

Siirry suomenkieliseen julistukseen