Takaisin artikkeleihin

Uusi liputuspäivä Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi 3. helmikuuta

Suomen lippu liehuu vanhan rakennuksen seinään kiinnitetyssä lipputangossa.

Ida Uotila / MFA

Sisäministeriö on 24.1.2022 hyväksynyt arkkitehtuurin ja muotoilun alojen yhteisen liputuspäiväesityksen. Ministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa tänä vuonna 3. helmikuuta ja harkitsee palautteen perusteella liputuspäivän vakiinnuttamista.

Viime helmikuussa yksitoista arkkitehtuurin ja muotoilun alan organisaatiota esittivät Alvar Aallon syntymäpäivän 3. helmikuuta muodostamista valtakunnalliseksi arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi. Liputuspäivää perusteltiin esityksessä sillä, että arkkitehtuurin ja muotoilun merkitys hyvinvointivaltiomme rakentajina on keskeinen. 

“Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat tärkeä osa suomalaista osaamista. Suomalaisessa suunnittelussa yhdistyvät hyvinvointiin, sivistykseen ja luontosuhteeseemme liittyvät arvot. Design ja funktionaalisuus ovat käsitteitä, jotka ovat luoneet kuvaa Suomesta maailmalla. Tässä keskeisinä uranuurtajina toimivat Alvar ja Aino Aalto, joiden työn kunniaksi sisäministeriö suosittaa liputusta. Suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu ovat liputuksen arvoisia,” toteaa sisäministeri Krista Mikkonen ministeriön julkaisussa. 

Valtion virastot ja laitokset on määrätty liputtamaan 3. helmikuuta 2022. Sisäministeriö seuraa liputuspäivästä saatavaa palautetta, ja sen perusteella päätetään mahdollisista myöhemmistä suosituksista. Siksi on tärkeää, että ensi viikon torstaina kaikki, jotka kokevat arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivän arvoiseksi, nostavat lipun salkoon.

Liputuspäiväesityksen allekirjoittivat yhdessä Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Designmuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Ornamo ry, Rakennustietosäätiö RTS, Sisustusarkkitehdit SIO, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Arkkitehtuurimuseo ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK. 

Esityksen takana olevat organisaatiot järjestävät Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 3.–6.2.2022 teemalla ‘Kestokulttuuri’. Ohjelmassa on kolmekymmentä tapahtumaa eri puolilla Suomea ja verkossa. Viikon aikana järjestetään myös kuvahaaste sekä virtuaaliliputus sosiaalisessa mediassa. Lue lisää tapahtumapäivistä osoitteesta arkmuoto.fi (linkki, aukeaa uudessa välilehdessä).

Lisää tietoa liputuspäivästä löytyy sisäministeriön verkkosivuilta tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).