Takaisin artikkeleihin

Aino ja Alvar Aallon elämäntyöstä kertova näyttely avautuu Japanissa

Abstrakteja, harmaasävyisiä toisiinsa yhdistyneitä kuvioita

kuva: Joseph Sarafian, Ron Culver – Fabric Forms

Aino & Alvar Aalto – Shared Visions.
Small is beautiful - ideal homes for everyone
20.12.2019 – 27.1.2020
Gallery A4, Tokio, Japan

Tokiossa avataan Aino & Alvar Aalto – Shared Visions. Small is beautiful - ideal homes for everyone -näyttely, joka kertoo Aino ja Alvar Aallon elämäntyöstä arkkitehtuurin ja muotoilun saralla. Näyttely aloittaa kolmiosaisen, Alvar Aalto -museon ja japanilaisen Takenaka Corporationin yhteistyössä toteuttaman näyttelyjen sarjan, joka esittelee Aaltojen suunnittelutyön keskeisiä aiheita. Näyttely on esillä Tokion Gallery A4:ssä tammikuun 27. päivään saakka.

Aino (1894–1949) ja Alvar Aalto (1898–1976) jakoivat näkemyksen arkkitehtuurista kokonaisuutena ja erityisenä kiinnostuksen kohteena olivat 1920–30 luvuilla muun muassa tutkielmat asumisesta ja siihen liittyvistä ratkaisuista. Small is beautiful – ideal homes for everyone teemanäyttely esittelee kaksi asuntokohdetta: Aaltojen Pienasuntonäyttelyyn suunnitteleman sisustuksen vuodelta 1930 sekä Aaltojen oman kodin, joka valmistui Helsinkiin vuonna 1936.  

”Molemmissa kohteissa kiteytyy useita Aaltojen ajatuksia kodin suunnittelusta, hyvän arjen edellytyksistä sekä joustavasta, modernista tavasta sisustaa. Vaikka kohteet on suunniteltu 1930-luvun Suomessa, ne ovat puhuttelevia ja kiinnostavia myös tämän päivän Japanissa”, kertoo Alvar Aalto -museon amanuenssi Timo Riekko.

Näyttelyn kodikkaissa interiööreissä on esillä huonekaluja, valaisimia, lasiesineitä ja painotekstiilejä Alvar Aalto -museon muotoilukokoelmista sekä alkuperäisiä arkkitehtuuripiirustuksia museon piirustusarkistosta. Näyttelyssä voi tutustua Aaltojen kotitaloon myös virtuaalisesti VR-tekniikkaan pohjautuvassa mallinnoksessa, joka on MIT:in (Massachusetts Institute of Technologyn) tuottama. Näyttelyyn on saatu lainaan myös ennen näkemättömiä teoksia Aino ja Alvar Aallon suvulta.

Näyttelykokonaisuuden toinen pieni teemanäyttely avataan Takenaka Carpentry Tools Museumissa, Kobessa keväällä 2020, jossa keskitytään Aino ja Alvar Aallon huonekalusuunnittelun ja -valmistuksen historiaan sekä vuonna 1935 perustetun Artekin vaiheisiin. Kolmiosaisen näyttelysarjan viimeinen näyttely avataan Tokion Setagaya Art Museumissa helmikuussa 2021, jossa aiemmin nähdyt näyttelyt yhdistyvät ja laajaksi kiertonäyttelykokonaisuudeksi. Näyttelyn jatkaa sieltä kiertoaan Hyogo Prefectural Art Museumiin, Kobeen.

Lisätietoja näyttelystä Alvar Aalto -säätiön nettisivuilta tästä.