Takaisin artikkeleihin

Alt Arkkitehdeille vuoden 2018 Suomi-palkinto

img_9178

Alt Arkkitehtien ja Arkkitehtitoimisto Karsikkaan suunnittelema Tuupalan puukoulu on ensimmäinen koulurakennus, jonka rakennuksessa on hyödynnetty CLT-elementtejä. kuva: Alt Arkkitehdit

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 3.12. myöntänyt Suomi-palkinnon Tuupalan puukoulun suunnittelusta tunnetuille Alt Arkkitehdeille. Palkinto on 2000-luvulla myönnetty arkkitehdeille ennen tätä vain neljästi.
Suomi-palkinto on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Tänä vuonna yksi seitsemästä palkinnon saajasta on oululainen Alt Arkkitehdit. Sen osakkaita ovat arkkitehdit Antti Karsikas, Kalle Vahtera, Ville-Pekka Ikola ja Tuomas Niemelä.[caption id="attachment_17174" align="alignnone" width="660"] Kuvassa vastapalkitut arkkitehdit Kalle Vahtera, Antti Karsikas, Ville-Pekka Ikola ja Tuomas Niemelä. kuva: OKM / Katarina Koch[/caption]Alt Arkkitehdit on keskittynyt laadukkaiden arkiympäristöjen kuten koulujen, päiväkotien, asuntojen ja terveydenhoitoalan rakennusten suunnitteluun. Toimiston tunnetuimpiin töihin kuuluu vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokkaanakin ollut Kuhmossa sijaitseva Tuupalan puukoulu. Sen suunnittelivat yhteistyössä Alt Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Karsikas. Materiaalit Suomen ensimmäiseen massiivipuuelementtitekniikalla rakennettuun kouluun löytyivät läheltä – Kuhmon metsistä.“Luonnonmateriaalien kuten puun käyttö ja pohjoisen, matalalta tulevan valon hyödyntäminen tilasuunnittelussa ovat Alt Arkkitehtien suunnittelun tunnusmerkkejä”, palkintoperusteissa todetaan.[caption id="attachment_17180" align="alignnone" width="660"] Tuupalan koulussa puurakenteet on jätetty näkyviin myös sisätiloissa. kuva: Alt Arkkitehdit[/caption]Muita Alt Arkkitehtien töitä ovat muun muassa Ruukin terveysasema, Niemenrannan peruskoulu sekä Lehtikankaan monitoimitalo Kajaanissa. Materiaalien lisäksi toimisto huomioi suunnittelussa paikallisen ympäristön kokonaisvaltaisesti. Kontekstin ja paikan hengen huomioon ottava arkkitehtuuri tekee paikoista aiempaa merkityksellisempiä – julkisia tiloja, joista kuntalaiset voivat olla ylpeitä”, sanotaan palkintoperusteissa.[caption id="attachment_17182" align="alignnone" width="660"] Niemenrannan peruskoulussa sekä katossa että seinissä on kauniita, kaarevia muotoja. kuva: Alt Arkkitehdit[/caption]Palkinnon Alt Arkkitehdeille myönsi 3.12. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Muita tänä vuonna palkittuja olivat muusikko Remu Aaltonen, Finnish Game Jam, kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen, Koko Jazz Club, taiteellinen johtaja Paola Suhonen ja elokuvaohjaaja Selma Vilhunen.Vuodesta 1993 jaettu Suomi-palkinto voidaan myöntää yksittäiselle taiteilijalle, työryhmälle, yhteisölle, yritykselle tai kulttuuritapahtumalle. Vuonna 2018 palkintojen suuruus on 24 700 euroa, ja ne myönnetään Veikkauksen tuotosta.