Takaisin artikkeleihin

Alvar Aallon arkkitehtuuria esitetään Unescon maailmanperinnön aieluetteloon

Alvar Aallonateljee Studio Aalto1954 551962 6 092354 1

Unescon maailmanperintölistan kansalliseen aieluetteloon esitetty kolmentoista kohteen kokonaisuus edustaa Alvar Aallon humaania arkkitehtuuria.

Aieluetteloon ehdotetaan Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemien rakennusten ja alueiden kokonaisuutta, jolla asiantuntija-arvioiden mukaan olisi mahdollisuus tavoitella pääsyä varsinaiseen maailmanperintöluetteloon. Vasta aieluettelon hyväksymisen jälkeen alkaa itse maailmanperintöesityksen valmistelu, ja sen yhteydessä kohdejoukko voi vielä muuttua.

Aieluetteloon esitettyyn kokonaisuuteen sisältyvät tässä vaiheessa Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitoksen päärakennus ja Kulttuuritalo Helsingissä, Jyväskylän yliopiston kampus, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä, Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa, Villa Mairea Porissa sekä Vuoksenniskan Kolmen Ristin kirkko Imatralla.

“Kansallisesta aieluettelosta muodostui hieno kokonaisuus, joka täydentää nykyistä maailmanperintökohteidemme joukkoa ja vastaa Kansallisen maailmanperintöstrategian linjauksia. Aieluettelon kohteet edustavat upealla tavalla kansallista kulttuuriperintöämme, josta voimme olla ylpeitä myös maailmanlaajuisesti”, iloitsee tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Maailmanperinnön aieluetteloon sisällytettävistä kohteista päätetään kansallisesti. Kulttuuriperintökohteiden osalta päätöksen tekee opetus- ja kulttuuriministeriö, jonka päätös pohjaa Museoviraston laatimaan esitykseen. Kansallinen aieluettelo on päivitetty edellisen kerran vuonna 2004.

Unescon ylläpitämä Maailmanperintöluettelo on järjestelmä, jonka tarkoituksena on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä. Luetteloon valittujen kohteiden suojelulla ja säilyttämisellä katsotaan olevan erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle. Luetteloon on toistaiseksi hyväksytty Suomesta seitsemän kohdetta.

Jaa tämä artikkeli