Takaisin artikkeleihin

Alvar Aallon syntymäpäivästä 3. helmikuuta halutaan arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä

Suomi tunnetaan arkkitehtuuri- ja muotoilumaana, mutta näillä taiteenaloilla ei ole ollut omaa liputuspäiväänsä. Tänään 3.2.2021 alojen toimijat ovat yhdessä jättäneet esityksen muodostaa kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme ja muotoilijamme Alvar Aallon syntymäpäivästä arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivää perustellaan esityksessä sillä, että arkkitehtuurin ja muotoilun merkitys hyvinvointivaltiomme ja Suomen maakuvan rakentajina on keskeinen. Suomalaiset arvot – demokratia, sivistys, rauha ja luonto – ilmenevät arkkitehtuurissa ja muotoilussa.

”Näitä arvoja on entistä tärkeämpää nostaa esiin niin täällä Suomessa kuin kansainvälisestikin, sillä ne eivät ole enää itsestäänselvyyksiä. Myös juuri valmistunut ehdotus Suomen uudeksi arkkitehtuuripoliittiseksi ohjelmaksi pohjautuu näille suomalaisille arvoille”, kertaa esityksen perusteluja Archinfon toiminnanjohtaja Katarina Siltavuori.

Esitys Alvar Aallon ja arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivästä jätettiin sisäministeri Maria Ohisalolle 3.2.2021. Esityksen on allekirjoittanut yksitoista arkkitehtuurin ja muotoilun organisaatiota.

Akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivää on jo pitkään vietetty arkkitehtuurin kentällä Arkkitehtuurin päivänä. Nyt yhdessä muotoilutoimijoiden kanssa päivä on laajennettu juhlistamaan arkkitehtuuria ja muotoilua yhdessä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun ystäviä kehotettiin osallistumaan juhlaliputukseen jo tänään. Liput liehuvat ainakin Helsingissä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon korttelissa sekä Jyväskylässä Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon pihalla.

”Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat koko itsenäisyytemme ajan luoneet kuvaa innovatiivisesta maasta, joka panostaa korkeaan laatuun. Alvar Aallon tuotanto on hyvä esimerkki arkkitehtuuria ja muotoilua yhdistävästä kulttuuriperinnöstä, jossa kuvastuu suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehitys ja kokonaisvaltainen, humaani suunnitteluote. Nämä elementit tulevat esiin myös Unescon maailmanperintösopimuksen kansallisella aielistalla, johon Aallon tuotantoa on juuri esitetty”, sanoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh, joka on yksi liputuspäiväesityksen allekirjoittajista.

Liputuspäiväesitystä tukeva virtuaalinen liputus on tällä viikolla levinnyt laajasti Facebookissa, jossa sadat ihmiset ja organisaatiot ovat lisänneet arkkitehtuurin ja muotoilun liputus -kehyksen profiilikuvaansa. Linkki kehykseen.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivää juhlistetaan myös verkkotapahtumilla sekä koko viikon kestävällä kuvahaasteella, jossa sosiaaliseen mediaan jaetaan kuvia arjessa ilahduttavista arkkitehtuurin ja muotoilun yksityiskohdista. Linkki tapahtumiin.

#arkdesignjuhla
#arkdesignliputus