Takaisin artikkeleihin

Amos Rex on uutta suomalaista arkkitehtuuria esittelevän kansainvälisen kirjasarjan ensimmäinen osa

Kirjan kansi, kannessa teksti Amos Rex Art Museum ja valokuva

Amos Rex -kirja julkaistaan 25. toukokuuta 2021. kuva: Arvinius + Orfeus

Kirjasarjan julkaisee pohjoismainen arkkitehtuuriin ja designiin erikoistunut kustantaja Arvinius + Orfeus. Archinfo toimii hankkeen kumppanina.

Tiistaina 25. toukokuuta 2021 julkaistava teos on ensimmäinen vain Amos Rex -taidemuseota käsittelevä kirja. Syksyllä 2018 Helsinkiin avattu museo on saanut valtavan suosion niin käyttäjiensä kuin kansainvälisen arkkitehtuurimedian piirissä. 1930-luvulla valmistuneen funkkis-helmen, Lasipalatsin yhteyteen sovitettu museo on muodostunut maamerkkirakennukseksi, joka on muokannut Helsingin ydinkeskustan julkista kaupunkitilaa. 

Amos Rex Art Museum – JKMM Architects esittelee hienosti restauroidusta funkkis-osasta ja maan alle sijoittuvasta taidemuseosta koostuvan rakennuksen perusteellisesti niin valokuvin ja piirroksin kuin asiantuntevin tekstein. Se ottaa myös vahvasti kantaa museoiden merkitykseen osana ympäristöään ja yhteiskuntaa, niin paikallisessa kuin globaalissa kontekstissa.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut on suomenruotsalainen kulttuurivaikuttaja, Hanasaaren kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Gunvor Kronman. Museoalan vaikuttajan, esimerkiksi Tate Modernin, Louisinanan ja Moderna Museetin johtajana toimineen Lars Nittven pitkä essee pohtii Amos Rexiä museoammattilaisen ja -kävijän näkökulmista. 

"Amos Rex on ikoninen museorakennus, joka antaa tilaa niin taiteelle kuin museokävijöille", Nittve arvioi. 

Arkkitehdin ja tilaajan, JKMM-arkkitehtien Asmo Jaaksin ja museonjohtaja Kai Kartion, välinen keskustelu valottaa hankkeen taustoja, suunnitteluprosessia ja tavoitteita. Kirjan toimittajan, ruotsalaisen arkkitehtuurikriitikon Thomas Laurin essee käsittelee Amos Rexiä osana Le Corbusierin ja Alvar Aallon viitoittamaa, luonnonmuodoista tulevaisuuteen ammentavaa traditiota. 

Arvinius + Orfeus on pohjoismainen boutique-kustantamo, joka julkaisee kirjoja taiteesta, arkkitehtuurista ja muotoilusta. Archinfo on tehnyt kustantajan kanssa yhteistyötä vuodesta 2018 lähtien.

Kirjan julkistamistilaisuus Dezeenin alustalla

Amos Rex Art Museum – JKMM Architects julkaistaan tiistaina 25.5. kello 19 Suomen aikaa alkavassa live stream -tilaisuudessa, jonka toteuttaa globaali arkkitehtuuriverkkojulkaisu Dezeen. 

Paneelissa keskustellaan museoiden ja museorakennusten vaikutuksesta ympäröivään kaupunkiin sekä niiden roolista avoimemman kaupungin, kaupunkikulttuurin ja julkisten tilojen kehittäjänä. 

Keskustelijoina ovat Lontoon designmuseon pääkuraattori Priya Khanchandani, kirjan esseisti Lars Nittve sekä taiteilija Karoliina Hellberg, joka on yksi Amos Rexin uuden Between Us -näyttelyn taiteilijoista. Keskustelun juontaa Dezeen.comin apulaispäätoimittaja Cajsa Carlson

Tilaisuuteen voi osallistua tästä linkistä.


Tomas Lauri (ed.): Amos Rex Art Museum – JKMM Architects, Arvinius + Orfeus, 2021. 120 sivua, englanninkielinen.

Kustantajan sivuille ja verkkokauppaan tästä linkistä