Takaisin artikkeleihin

Archinfon verkkopalvelut on uudistettu saavutettaviksi – saavutettavuus koskee yli miljoonaa suomalaista

Nainen selaa puhelinta metrossa kasvomaski kasvoillaan.

kuva: Philipp Meiners / Unsplash

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa julkista sektoria ja osaa yksityisen ja kolmannen sektorin organisaatioista noudattamaan saavutettavuusvaatimuksia. Syksyllä 2020 uudistimme urakalla verkkopalveluitamme saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi. 

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkkopalveluja mahdollisimman helposti. Saavutettavuus on ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa: se on välttämätöntä joillekin ihmisille ja hyödyllistä meille kaikille. Saavutettavuuden huomiointi on yleensä myös hyvää suunnittelua.

Aluehallintovirasto arvioi, että Suomessa on yli miljoona ihmistä, joiden voi olla joko pysyvästi tai tilapäisesti vaikeaa käyttää verkkopalveluja, etenkin jos palvelujen saavutettavuuteen ei ole kiinnitetty huomiota. Verkkopalvelun käytössä koetut haasteet voivat johtua monista asioista: näkövammainen, joka käyttää verkkopalveluja ruudunlukuohjelman avulla, ei pysty etenemään teknisesti heikosti toteutetulla sivustolla, kuulovammaiset ja ilman kuulokkeita julkisissa kulkuneuvoissa matkaavat tarvitsevat tekstitykset ääntä sisältäviin videoihin, ja heikkonäköinen henkilö tarvitsee hyviä kontrasteja ja sisällön hyvää skaalautuvuutta. 

Julkisrahoitteisia verkkosivustoja velvoittava digipalvelulaki tuli Suomessa voimaan 1.4.2019 ja olemme tänä syksynä uudistaneet sivustoamme Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivin kansainvälisen WCAG-ohjeistuksen kriteeristöä (Web Content Accessibility Guidelines) vastaaviksi.

Aloitimme verkkopalvelujemme uudistamisen tilaamalla sekä Archinfo- että Finnish Architecture Navigator -sivustoille saavutettavuusanalyysit Into-Digitalilta (linkki). Analyysien pohjalta Viestintätoimisto La&La (linkki) teki tarvittavat tekniset muutokset sivustojen rakenteeseen ja visuaalisuuteen. Rakenteellisiin muutoksiin lukeutui esimerkiksi, Archinfo.fi:n ja Finnish Architecture Navigatorin etusivujen karuselleihin lisätyt “pysäytä”-painikkeet, tekstivastineiden lisääminen tekstiä sisältäville kuville sekä Archinfo.fi-sivuston värien kontrastien muuttaminen riittävän suuriksi.

Olemme tehneet myös sisällöllisiä parannuksia saavutettavuuteen lisäämällä kuva-aineistoihin alt-tekstejä eli vaihtoehtoisia tekstejä, joiden avulla kerrotaan kuvan sisältämä tieto niille, jotka eivät näe kuvaa. Lisäksi olemme muokanneet tekstiin upotettuja linkkejä selkeiksi ja ymmärrettäviksi, jotta linkin nimestä ja sitä ympäröivästä kontekstista käy ilmi, mitä tapahtuu, kun linkkiä painetaan.

Digilain siirtymäaika julkisen tahon rahoittamille verkkosivuille päättyi 23. syyskuuta 2020. Suurin osa verkkosisällöistämme on jo muutettu saavutettavaan muotoon, ja olemme vahvasti sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen.

Tutustu sivustomme saavutettavuuteen tästä linkistä.

Jaa tämä artikkeli