Takaisin artikkeleihin

Arkkitehti Pihla Meskaselle Asko Avonius -palkinto

pihlameskanen-1

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtorille, arkkitehti Pihla Meskaselle on myönnetty merkittävä palkinto, 20 000 euroa, aktiivisesta arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittämistyöstä sekä kotimaassa että maailmalla. Myöntämisperusteissaan Askon Säätiö toteaa:

Meskanen tekee merkittävää työtä suvaitsevassa, kannustavassa ja kokonaisvaltaisessa arkkitehtuurikasvatuksessa, joka herättää lasten ja nuorten kiinnostusta rakennettua ympäristöä kohtaan, ja antaa nuorille välineitä vaikuttaa tulevaisuuden ympäristöön ja päätöksentekoon.

[divider]

Arkki toimii jo 14 kaupungissa Suomessa ja maailmalla

Vuonna 1993 perustettu Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki on yksi kolmesta arkkitehtuurin taiteen perusopetusta antavasta koulusta – suomalaisen arkkitehtuurikasvatuksen uranuurtajasta. Maailmalla jo laajasti tunnetun ja arvostetun yhdistyspohjaisen toimijan rinnalle, sen kansainvälistymistä tukemaan, on vuonna 2013 perustettu Arkki International Oy.Suomessa Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki toimii kolmessa kaupungissa: päätoimipisteessään Helsingin Kaapelitehtaalla sekä sivutoimipisteissä Espoossa ja Vantaalla. Sen tavoitteena on tukea arkkitehtuurikasvatuksen avulla lasten ja nuorten kehittymistä tulevaisuuden aktiivisiksi vaikuttajiksi – mikä ikinä heidän ammattinsa tuleekaan olemaan.Arkki International, suomalaista koulutusvientiä koordinoivan Education Finland -ohjelman jäsen, vei vuosien varrella kehittyneen Arkki-konseptin ensin Kreikkaan, jossa opetusta annetaan jo usealla paikkakunnalla. Seuraavaksi rinkiin liittyi Praha Tsekeistä ja keväällä 2018 avautui vientikanava Aasiaan. Ho Chi Minhistä Vietnamista matka jatkuu näillä näkymin Malesiaan, Thaimaaseen, Filippiineihin, Indonesiaan, Singaporeen, Myanmariin, Laosiin, Kamputseaan ja Bruneihin. Lähivuosina yhteistyö tulee laajenemaan myös sisällöllisesti kattamaan koko Arkki-konseptin 4–19-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattuine sisältöineen.

Arkki Vietnam – avaus Aasiaan

Vietnamissa, Ho Chi Minhissä käynnistyi kesäkuun 2018 alussa viikon mittaisten pilottikurssien sarja, jonka kokoavana teemana on lasten ja nuorten osallistuminen kaupunkisuunnitteluun. Sarjan 11 kurssia ovat osa Unicefin maailmanlaajuista Lapsiystävällinen kaupunki -hanketta, ja ne toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa: Unicef Vietnam, Ho Chi Minh City Department of Planning and Architecture ja Saigon Innovation Hub. Kursseilla 8–14-vuotiaat lapset ja nuoret oppivat kaupunkisuunnittelun prosesseista ja ideoivat yhdessä lapsiystävällistä kaupunkia Ho Chi Minhissa sijaitsevalle Thu Thiemin alueelle.Arkin vietnamilaisen kumppanin Viet Motionin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Phi Van Nguyen pitää arkkitehtuurikasvatusta merkittävänä askeleena kohti kestävää tulevaisuutta:
Arkin pedagogiikka kehittää kaikkein tärkeimpiä tulevaisuuden taitoja, kuten luovuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kriittistä ajattelua. Arkissa on kysymys kokeilemisesta, erilaisten oppiaineiden ja tietojen yhdistämisestä, ja uuden luomisen prosessista.
[caption id="attachment_14339" align="aligncenter" width="618"] Arkin pilottikurssit Vietnamissa ovat osa Unicefin globaalia Lapsiystävällinen kaupunki -hanketta.[/caption][caption id="attachment_14340" align="aligncenter" width="618"] Kursseilla 8–14 -vuotiaat lapset ja nuoret oppivat kaupunkisuunnittelun prosesseista.[/caption][caption id="attachment_14333" align="aligncenter" width="618"] Arkin Vietnamin työpajoissa lapset ja nuoret osallistuvat kaupunkisuunnitteluun. kuvat: Arkki[/caption]