Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin ja muotoilun juhla valloitti somen

Suomen lippu Arkkitehtuurimuseon julkisivussa olevassa lipputangossa.

Suomen lippu liehui arkkitehtuurille ja muotoilulle Arkkitehtuurimuseon lipputangossa helmikuun alussa. kuva: Ida Uotila / MFA

Helmikuun ensimmäisellä viikolla arkkitehtuuri ja muotoilu saivat iloista näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, kun arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväesitystä tukevat kampanjat kutsuivat juhlistamaan arjen ympäristöjämme.

Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2. vietetty Arkkitehtuurin ja muotoilun päivä sai ihmiset aktivoitumaan sosiaalisessa mediassa. Koko juhlaviikon käynnissä oli valokuvahaaste, joka kutsui tarkastelemaan omaa arkiympäristöä ja elämään iloa tuovia arkkitehtuurin ja muotoilun yksityiskohtia. Lisäksi sadat ihmiset liputtivat juhlapäivän kunniaksi Facebook-kehyksellä.

Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa järjestettyyn kuvahaasteeseen osallistui valtava määrä kuvia: esimerkiksi Instagramissa #arkdesignjuhla-hashtagilla julkaistiin lähes 200 kuvaa ja Twitterissä useita kymmeniä. Poimintoja haasteen kuvasadosta voi katsoa Archinfon Instagram-tilin kohokohdista tästä linkistä.

Koululaisille valokuvahaasteesta oli oma #munkoulussa-sarja, jossa etsittiin oivaltavia yksityiskohtia omasta koulusta. Haasteen tarkoituksena oli saada lapset ja nuoret kiinnittämään huomiota jokapäiväisen ympäristönsä arkkitehtuuriin ja muotoiluun ja sitä kautta lisätä tietoisuutta rakennetusta ympäristöstä.

Koululaisten sarjan kuvia kutsuttiin arvioimaan palkittu arkkitehtuurivalokuvaaja Mika Huisman. Huismanin hienoja kuvia ei ole voinut olla näkemättä, jos on avannut minkä hyvänsä suomalaista nykyarkkitehtuuria sisältävän julkaisun. Arkkitehtuurivalokuvaajalle arkkitehtuuri on yksi muistojen rakennusaineista, sillä usein muistot elämämme tapahtumista kiinnittyvät paikkoihin ja rakennuksiin.

“Yleensä muistoihini liittyy jokin paikka tai tila, kuten esimerkiksi kaverini perheen rintamamiestalo, jonka päätytikkaita kiipesin hänen ikkunansa taakse hakemaan häntä ulos. Selkeimpiä tällaisia tiloja ovat olleet kodit, päiväkodit ja koulut, joissa olen asunut tai aikaani viettänyt. On toki myös arkkitehtuuria, jonka kokeminen itsessään on luonut vahvoja muistoja. Harvemmin kuitenkin tiedostamme sitä arkkitehtuuria, joka on ollut läsnä pienissä tärkeissä hetkissämme, kuten esimerkiksi uimahallia, jossa ensimmäistä kertaa hyppäsimme kymmenestä metristä, tai ihastuksen kotitaloa, jonka ohi olemme kulkeneet ikkunoihin vilkuillen”, pohtii Huisman.

Koululaisten kuvahaasteeseen osallistuneista Huisman valitsi voittajaksi kymmenen kuvan sarjan, jonka on ottanut kuvataidepainotteisen Meilahden yläasteen 8A-luokan oppilaat. Palkintotuomari perusteli valintaansa:

“Kameran sijoittelu tuo kuvissa selkeästi esiin subjektiivisen kokemuksen arkkitehtuurista, voimakkaasti korostuneen kuvaajan näkökulman. Valaistus – niin luonnon- kuin keinovalo – on kiinnittänyt kuvaajien huomion. Porraskäytävän maisemaikkunan, sen tuoman pehmeän valon ja siitä avautuvan maiseman kuvaaja on onnistunut taltioimaan erittäin hyvin. Rajauksiin ja kompositioihin voisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota, mutta rakennuksen omaleimaiset kaarevat muodot ja niiden toistuvuus on tuotu hienosti esiin.”

Voittajakoulu palkitaan kirjapalkinnolla.

Kuuden kuvan kollaasi Meilahden yläasteen ottamasta kuvasarjasta.
Kuvataidepainotteisen Meilahden yläasteen 8A-luokka voitti kuvahaasteen koululaisten sarjan.

Juhlapäivää vietettiin verkossa

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivänä 3. helmikuuta yksitoista alojen organisaatiota jätti sisäministeri Maria Ohisalolle esityksen antaa Alvar Aallon syntymäpäivälle arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivän status. Liput liehuivat jo tänä vuonna arkkitehtuurikohteissa ja alojen toimijoiden pihoilla ympäri Suomen.

Suomen lippu nostettuna lipputankoon koulun pihassa aurinkoisen ja lumisen maiseman keskellä.
Lippu nousi salkoon arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi Lapinlahdella Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastussa. kuva: Arkkitehtuuri- ja ympäristökoulu Lastu

Liputuspäiväesitystä tuettiin näkyvästi myös Facebookin virtuaaliliputuksella. Sadat ihmiset ja organisaatiot lisäsivät profiilikuvaansa “liputan arkkitehtuurille ja muotoilulle” -kehyksen. Liputus näkyi sosiaalisessa mediassa kymmenille tuhansille käyttäjille.

Juhlapäivänä kokoonnuttiin yhteen nykynormaaliin tapaan verkon välityksellä. Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon A&DO - Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen järjestämään kansainväliseen seminaariin osallistui yli 150 kuulijaa, ja lisäksi verkossa pääsi kuraattorien kierrokselle Alvar Aalto -museon Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä -näyttelyyn.

Tänä vuonna kymmenettä kertaa vietetty Arkkitehtuurin päivä laajeni arkkitehtuurin ja muotoilun yhteiseksi päiväksi. Jatkossa tavoitteena on laajentaa tapahtuma laajempia yleisöjä osallistavaksi juhlaviikoksi ja jalkauttaa ohjelmaa entistä vahvemmin kouluihin. Arkkitehtuurin päivän tapahtumia perinteisesti järjestäneet Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ovat kutsuneet juhlaviikon suunnitteluun mukaan useita muotoilun alan toimijoita.