Takaisin artikkeleihin

ArkMuoto2023 kiinnittää huomiomme elämisen laatuun

Suomen lippu liehuu vanhan rakennuksen seinällä.

Ida Uotila / MFA

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta 2023. Elämisen laatu -teemainen tapahtumaviikko sekä arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä 3. helmikuuta juhlistavat hyvän suunnittelun merkitystä laadukkaalle elämälle.

Hyvä elinympäristö luo elämisen laatua. Sosiaalisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti korkealaatuinen arjen ympäristö lisää viihtyisyyttä, yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Suurimmat esineen, rakennuksen tai kaupunkitilan koko elinkaareen vaikuttavat ekologiset ja taloudelliset päätökset tehdään suunnittelupöydällä. Globaalit kriisit ja suuret yhteiskunnalliset muutokset vaativat jokaiselta meistä sopeutumiskykyä, mutta hyvän elämän täytyy muutoksista huolimatta säilyä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta. Elämisen laatu -teema on innostanut alojen toimijoita ilmoittautumaan mukaan ohjelmaan useilla kymmenillä tapahtumilla ja näyttelyillä eri puolilla Suomea. Koko ArkMuoto2023 -ohjelma julkistetaan tammikuun puolivälissä osoitteessa arkmuoto.fi.

Päätapahtumapaikkana toimii Helsingin kaupungintalo, jossa keskiviikosta perjantaihin 1.–3. helmikuuta kuullaan ja käydään keskusteluja, nähdään alojen organisaatioiden toimintaa avaava videonäyttely, testataan koululaisille suunnattuja Elämisen laatu -keskustelukortteja, kokoonnutaan arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen äärelle ja juhlistetaan palkintojen saajia – ja arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon syntymän 125-vuotispäivää.

Kaupungintalon tapahtumat huipentuvat perjantai-iltapäivän Elämisen laatu -keskusteluohjelmaan. Keskustelun kipinän sytyttävät kolmen eri tavoin rakennettua ympäristöä tarkkailevan toimijan heittämät haasteet, joihin arkkitehti, maisema-arkkitehti ja sisustusarkkitehti pyrkivät vastaamaan.

Yleisö on tervetullut seuraamaan keskusteluja ja osallistumaan ohjelmaan paikan päällä Helsingin kaupungintalolla, ja kaikki keskustelut ovat myös katsottavissa verkossa.

Liputuspäivä juhlistaa arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvointivaltiomme rakentajina

Helmikuussa 2022 sisäministeriö otti ensimmäisen kerran Aino ja Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivän mukaan liputussuosituksiinsa. Akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivään 3. helmikuuta osuva liputussuositus jatkuu vuonna 2023, ja tulevina vuosina päivä toivottavasti vakiinnutetaan kansalliseksi liputuspäiväksi.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.


Tapahtumasta vastaavat liputuspäiväesityksen tehneet organisaatiot Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo sekä Finnish Design Info ja AD-museohanke. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.