Takaisin artikkeleihin

Asuntoreformi 2020 -kilpailussa ennakkoluulottomia ratkaisuja tulevaisuuden asumiselle

asuntoreformi2018_15367_1_alkuperainen_copyright MUUAN

Muuan Oy suunnitteli Meri-Rastilan kortteliin perheasuntoja, jotka joustavat elämäntilanteen muuttuessa. kuva: Muuan Oy

Tulokset innovatiivisia asumisratkaisuja kehittävässä kilpailussa julkistettiin avoimessa yleisötilaisuudessa Oodissa 18.4. Tavoitteena on, että voittajaehdotukset toteutetaan.

Avoimen arkkitehtuuri- ja ideakilpailun tarkoituksena oli pyrkiä uudistamaan asuntosuunnittelussa vallitsevia käytäntöjä sekä lisätä asuntotuotannon monipuolisuutta ja vaihtoehtoja. Kilpailussa haettiin uusia, pitkäkestoisia asumisen ratkaisuja, jotka heijastavat yhteiskunnallisia muutoksia. Arvostelussa painotettiin sitä, miten innovatiiviset ja arkkitehtuuriltaan laadukkaat ehdotukset vastaavat globaaleihin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin ja niiden aiheuttamiin vaikutuksiin asuntosuunnittelussa. 

Vuoden 2020 Asuntoreformi keskittyi Helsingin asumisen haasteisiin, jatkuvaan kasvuun ja tehostettuun asuntorakentamiseen. Kilpailu sisälsi kolme vaihtoehtoista rakennuspaikkaa: Jätkäsaaressa, Meri-Rastilassa ja Pohjois-Pasilassa. Lisäksi kilpailussa oli oma kategoria asumisen kehitysideoille. Kilpailuehdotuksia tuli 80, ja ne jakaantuivat suhteellisen tasaisesti kaikkiin kategorioihin.

Jätkäsaaren tontille parhaaksi arvioitiin työryhmän Tuuli KanervaLeo Lindroos ja Antti Soini ehdotus ”Domus”. Taitavaksi ja tehokkaaksi kehutussa voittajaehdotuksessa asunnot perustuvat ratkaisuun, jossa huoneet kiertyvät keskeisen hallin ympärille töölöläisen porvarisasunnon tapaan niin, ettei huoneiden käyttötarkoitusta ole tarkasti määritelty. Suuresta huoneistosta on luontevasti erotettavissa sivuasunto, mikä mahdollistaa esimerkiksi sukupolviasumisen, ulosvuokraamisen tai toimistokäytön. Ehdotus on kahden umpikorttelin ratkaisu, joka tukeutuu eurooppalaisiin urbaaneihin perinteisiin mutta soveltaa niitä modernilla tavalla.

Meri-Rastilan voittanut ehdotus on Muuan Oy:n Tiina AntinojanAleksi RastaanOlli MetsonTuulikki Tanskan ja Anna Koskisen käsialaa. Ehdotus on nelisakaraisten pistetalojen muodostama kokonaisuus, joka on taitavasti varioitavissa eri mittakaavoissa kaupunkirakenteesta luontoon. Talojen pohjaratkaisut perustuvat selkeisiin huoneistoihin, jotka muuntuvat joustavasti elämän eri tarpeisiin huomioiden muun muassa pientalomaisuuden, elinkaariasumisen, erityisasumisen ja kulttuuriset erityispiirteet samassa rakenteessa.

Pohjois-Pasilan osakilpailun voittaneen kaupunkipuukerrostalon suunnittelijat ovat Lassi MustonenCallisté Mastrandreas ja Pasi Mänttäri. Tuomariston perusteluiden mukaan herkkään kokonaissuunnitteluun on yhdistetty kiinnostavasti oivaltava asuntosuunnittelu, meluntorjunta ja valonsaanti. Asuintornit ja niiden välissä olevat kapeat viherparvekkeet mahdollistavat luonnonvalon paistamisen muuten umpinaisen korttelirakenteen sisälle.

Kohtaamisten kaupunki korttelitasolla. kuva: Helena Leino, Katja Maununaho, Kasmir Jolma, Markus Laine & Mikko Kyrönviita

Asumisen kehittämisideat -kategoriassa palkintosijoille pääsi kilpailuehdotus ”Kohtaamisten kaupunki”, joka kohdistaa asuntoreformin itse asunnon sijaan kattamaan koko lähiympäristön. Sen kantavana ajatuksena on nostaa esiin asukaslähtöisyys kaikilla suunnittelutasoilla kaupunginosasta kortteliin ja asuntoihin. Ehdotuksen tekijätyöryhmään kuuluvat Helena LeinoKatja MaununahoKasmir JolmaMarkus LaineMikko Kyrönviita ja Ashley D. Penn.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi apulaispormestari Anni Sinnemäki. ”Helsingissä on viime vuosina kiinnitetty huomiota asuntorakentamisen määrään, koska on haluttu tehdä tilaa ihmisille kasvavassa kaupungissa. Tämä kilpailu järjestettiin, jotta voisimme kiinnittää huomiota asumisen laatuun. Tässä kilpailussa etsittiin ja löydettiin hyviä, asuntosuunnittelua päivittäviä ehdotuksia, jotka vastaavat niin ekologisten tavoitteiden, erilaisten elämäntyylien kuin maailman muutoksen näkymiseen helsinkiläisessä asuntotuotannossa”, sanoi Sinnemäki.

Kilpailutyöt ovat olleet kevään 2019 aikana esillä Oodissa ja Jätkäsaaren kirjastossa. Loppukeväästä niihin voi tutustua Pasilan kirjastossa (20.–31.5.) ja Vuotalolla (3.–14.6.).

Lisätietoja ja kilpailuehdotusten tarkempi kuvaus löytyvät täältä.

[divider]

Arkkitehtuuri- ja ideakilpailu Asuntoreformilla etsitään uusia ratkaisuja asumisen haasteisiin sekä uudistamaan asuntosuunnittelussa vallitsevia käytäntöjä. Vuoden 2020 kilpailu on jatkoa vuoden 2018 kilpailulle Jyväskylässä, Tampereella ja Vantaalla, ja sen järjesti Helsingin kaupunki yhteistyössä Aalto-yliopiston, ympäristöministeriön ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa.