Takaisin artikkeleihin

Eduskuntatalo 90 vuotta -näyttely auki 14.1. asti

Mustavalkoinen valokuva suuresta kivisestä rakennuksesta. Rakennuksen pääjulkisivulla korkeita klassisia pylväitä sekä niiden edessä suuret portaat.

Johan Sigfrid Sirénin suunnittelema Suomen eduskuntatalo. kuva: Arkkitehtuurimuseo

Valmistuessaan Eduskuntatalo sai paljon huomiota, ja sen katsottiin edustavan niin suunnittelultaan kuin toteutukseltaan suomalaisen rakentamisen huippua. Eduskuntatalosta tuli nuoren valtion kansallista itsetuntoa lujittava vapauden ja itsenäisyyden vertauskuva.

Eduskuntatalo 90 vuotta
2.11.2021 – 14.1.2022
ma–pe klo 9–18
Eduskunnan kirjasto
Aurorankatu 6, Helsinki

​Eduskuntatalon peruskivi muurattiin keväällä 1927, ja rakennus vihittiin käyttöön 7.3.1931. Rakennus on arkkitehti Johan Sigfrid Sirénin (1889–1961) pääteos. Hänen johdollaan ja eturivin suunnittelijoiden yhteistyöllä Eduskuntatalosta tuli kokonaistaideteos, jossa rakennuksen ja sen sisustuksen jokainen yksityiskohta liittyy kokonaisuuteen.

Eduskunnan kirjastoon avattu näyttely esittelee 90-vuotiaan Eduskuntatalon rakentamista kuvin sekä eduskunnan kokoelmiin kuuluvin esinein. Näyttelyssä on esillä muun muassa kaksi 1920-luvun loppupuolella tehtyä rakennuksen pienoismallia, jotka konservointiin 90-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lisää tietoa näyttelystä eduskunnan nettisivuilta tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).