Takaisin artikkeleihin

Eeva Astala aloittaa Archinfon yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntijana

Hymyilevä tummahiuksinen nainen.

Archinfossa Eeva Astala osallistuu arkkitehtuurin aseman ja yhteiskunnallisen näkyvyyden vahvistamiseen.

Arkkitehtuurin alan asiantuntija- ja opetustehtävissä pitkään työskennelleen Eeva Astalan vastuualueisiin Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfossa tulee kuulumaan arkkitehtuuripolitiikka, vaikuttajaviestintä ja arkkitehtuurikasvatuksen edistäminen.

Arkkitehtuurivaikuttamisen osaaja Eeva Astala täydentää Archinfon tiimiä keskittymällä yhteen strategisista painopistealueistamme, arkkitehtuurin aseman ja yhteiskunnallisen näkyvyyden vahvistamiseen.

Arkkitehtuurin läänintaiteilijana, arkkitehtuurikasvattajana ja kulttuurituottajana työskennelleen Astalan työkokemus tukee hienosti Archinfon yhteiskunnallisen vaikuttamisen kehittämistyötä. Vaikuttamistyössä Archinfo pyrkii toimimaan aktiivisena aloitteentekijänä ja keskustelun käynnistäjänä sekä avaamaan ja laajentamaan kulttuurin, politiikan ja talouselämän vaikuttajien käsitystä arkkitehtuurin kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Astala on tehnyt yhteiskunnallista vaikuttamistyötä ja -viestintää myös kaupunkiaktiivina, erityisesti ekologisuuteen ja kestävän kehityksen edistämiseen liittyvissä tapahtumissa. Hän on muun muassa koordinoinut Urbaaneja asumismessuja, Dodo ry:n ekologista kaupunkiasumista esittelevää festivaalia, ja ollut järjestämässä Maata pitkin -matkamessuja. Molemmat tapahtumista huomioitiin laajasti mediassa.

”Astalan monipuolinen asiantuntijuus, osallistava ja verkostoiva työote sekä kokemus erilaisten hankkeiden ideoijana ja käynnistäjänä luovat vahvan pohjan arkkitehtuurin yhteiskunnallisen merkittävyyden esiintuomiseksi. Olen iloinen saadessamme hänet kehittämään kanssamme arkkitehtuurin alan yhteistyötä ja vaikuttajaviestintää”, sanoo Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Astala on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opintosuunnasta ja opiskellut kolme vuotta myös arkkitehtuuria. Archinfossa hän muun muassa osallistuu juuri käynnistyneen uuden arkkitehtuuripoliittisen ohjelman laatimiseen. Ohjelmatyö käynnistyi toukokuussa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö yhdessä ympäristöministeriön kanssa asetti tehtävään työryhmän, jonka sihteeristönä toimii Archinfo.

Myös arkkitehtuurikasvatuksen edistäminen kuuluu Archinfon yhteiskunnallisen vaikuttamisen tehtäviin. Astalalla on vankka kokemus arkkitehtuurikasvatuksesta paitsi hankkeiden ja asiantuntijuuden näkökulmista myös oppimateriaalin tuottajana ja opettajana. Arkkitehtuurin läänintaiteilijana hän muun muassa osallistui monialaisten oppimiskokonaisuuksien kehittämiseen ja taiteen perusopetuksen OPS-työryhmään. Arkkitehtuuri- ja kuvataideopettajana hän on toiminut muun muassa Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkissa ja Taidekeskus Annantalossa.

“Odotan innolla tulevaa työtäni. On etuoikeus päästä työskentelemään arkkitehtuurin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen parissa. Arkkitehtuurinäkemykseni on yhteiskunnallinen ja humaani. Näen arkkitehtuurin merkityksen ratkaisevana kestävän tulevaisuuden kannalta. Tavoitteeni on lisätä arkkitehtuurista käytävää keskustelua, arkkitehtuuriin liittyvää ymmärrystä ja kiinnostusta rakennettua ympäristöä kohtaan monipuolisissa, yllättävissäkin yhteyksissä”, sanoo Eeva Astala.

Astala seuraa tehtävässä arkkitehtuurikasvatuksen asiantuntija Jaana Räsästä, joka siirtyi toukokuussa Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtoriksi. Astala aloittaa Archinfossa 19. elokuuta 2019.

Jaa tämä artikkeli