Takaisin artikkeleihin

Hashim Sarkis nimitetty vuoden 2020 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattoriksi

Hashim Sarkisin muotokuva.

La Biennale di Venezia julkisti 19. joulukuuta seuraavan arkkitehtuuribiennaalin kuraattorin. Hashim Sarkis on libanonilaistaustainen, Yhdysvalloissa opiskellut arkkitehti, joka vetää omaa toimistoaan Bostonissa ja Beirutissa ja toimii lisäksi MIT:n arkkitehtiosaston dekaanina. 17. arkkitehtuuribiennaali on auki yleisölle 23.5.–29.11.2020.

Biennaalin presidentti Paolo Baratta perusteli nimitystä: ”Hashim Sarkinista arkkitehtuuribiennaali saa kuraattorin, joka on erityisen tietoinen niistä aiheista ja kriittisistä kohdista, joita nykypäivän yhteiskunnan monet vastakohtaiset todellisuudet asettavat elintiloillemme.”

Sarkisin vuonna 1998 perustama Hashim Sarkis Studios (HSS) toimii Bostonissa ja Beirutissa. Toimisto on keskittynyt erityisesti kohtuuhintaisen asumisen sekä hoitoalan rakennusten, puistojen ja kaupunkien suunnitteluun. HSS on palkittu useista projekteistaan Libanoniin ja osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin, mukaan lukien vuosien 2014 ja 2010 Venetsian arkkitehtuuribiennaaleihin. Toimiston töitä on julkaistu useissa teoksissa, viimeisimpänä Actarin kustantamassa monografiassa.

Sarkis opiskeli arkkitehtuuria Rhode Island School of Designissa ja Harvard Universityssä, josta hän myös väitteli tohtoriksi. Hän on opettanut näiden koulujen lisäksi Yalessa, Beirutin amerikkalaisessa yliopistossa ja Barcelonassa. Vuodesta 2015 lähtien hän on toiminut MIT:n arkkitehtuurin ja suunnittelun korkeakoulun dekaanina. Hän on julkaissut useita teoksia ja artikkeleita modernin arkkitehtuurin historiasta ja teoriasta. Vuonna 2016 Sarkis oli Venetsian arkkitehtuuribiennaalin tuomariston jäsen.

”Maailma asettaa arkkitehtuurin eteen uusia haasteita. Odotan innolla työskentelyä eripuolilta maailmaa tulevien arkkitehtien kanssa, jotta voimme yhdessä kuvitella ja ideoida, miten vastata näihin haasteisiin. Kiitän presidentti Barattaa ja La Biennale di Venezian tiimiä tämän tärkeän alustan mahdollistamisesta arkkitehtuurille. Tunnen sekä kunniaa että nöyryyttä”, Sarkin kuvaili nimitystään.

Kuraattori julkistettiin nyt aiemmin kuin edellisinä vuosina, mitä biennaaliorganisaatio perusteli riittävällä ajalla näyttelyn järjestämiseksi. Järjestyksessä 17. arkkitehtuuribiennaali aukeaa yleisölle 23. toukokuuta ja on auki 29. marraskuuta 2020 saakka.

Lisää La Biennale di Venezian sivuilta.