Takaisin artikkeleihin

Hopealaakson päiväkoti voitti vuoden 2021 Puupalkinnon

AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperän suunnittelema päiväkoti sai palkintolautakunnalta kiitosta sen monipuolisesta, johdonmukaisesta ja luontevasta puunkäytöstä. 

Palkintolautakunta kiinnitti erityistä huomiota rakennuksen kantavissa seinissä käytettyyn CLT-puuelementtirakenteeseen. Rakenteesta pihan puolelle työntyvät seinäulokkeet osoittavat, että lisälämpöeristämätöntä CLT-rakennetta voidaan käyttää moni-ilmeisellä tavalla rakennuksen kantavana rakenteena. Kadun puoleisissa seinissä massiivipuisella CLT:llä on myös keskeinen rooli ääntä eristävänä elementtinä.

Sisätilojen puisia yksityiskohtia kehuttiin huolella suunnitelluiksi ja toteutetuiksi. Puun sanottiin tuovan päiväkotiin sopivaa lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta. Sisäpinnan puupintoja on käytetty onnistuneesti myös akustisesti vaimentavina elementteinä.

AFKS menestyi myös yleisöäänestyksessä. Sen suunnittelema Suomalais-venäläinen koulu sai 24 prosenttia äänistä ja voitti siten yleisöäänestyksen. Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnittelema Supercellin toimistorakennus sai puolestaan kunniamaininnan. Palkintolautakunta kehui rakennuksen Accoya-julkisivua innovatiiviseksi ja järkeväksi valinnaksi merellisen vaativiin olosuhteisiin. Puun käyttö oli sisustuksessa lautakunnan mielestä korkeatasoista, luontevaa ja rikasta. 

​​Vuoden 2021 Puupalkinnon voittajan valitsi Puuinfon nimeämä palkintolautakunta, jonka jäseniä olivat arkkitehtikoulujen professorit Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta ja Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta. Palkinto julkistettiin Puupäivässä 4.11.2021 Helsingissä.

Kahden kuvan kollaasi. Vasemmalla kuva suuren rakennuksen sisätilasta, jossa pinnat vaaleaa puuta. Oikealla toimistokerrostalon puinen ja lasinen julkisivu.
kuvat: Hannu Rytky (Suomalais-venäläinen koulu), Tuomas Uusheimo (Supercellin toimistorakennus)

Samalla viikolla jaettiin myös Kestävä Kivitalo -palkinto. Tänä vuonna palkinnon voittivat poikkeuksellisesti kaksi kohdetta; Tikkurilan kirkko sekä Turun Kurjenlinnan kiinteistökehitys ja peruskorjaus. Vuonna 2021 valmistuneen Tikkurilan kirkon on suunnitellut OOPEAA, ja se on myös ehdolla EU:n arkkitehtuuripalkinnon saajaksi. Alkujaan vuonna 1894 köyhäintaloksi rakennettu Kurjenlinnan päärakennus on vastikään peruskorjattu ja muutettu vuokra-asunnoiksi sekä toimistotiloiksi.Korjauksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi ARK Takala. 

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti betonista ja tiilestä paikalla rakennettujen kohteiden toteutukseen. Palkinnon valitsee ja myöntää Kestävä Kivitalo -yritysryhmä.

Lue lisää Puupalkinnon voittajakohteista Puuinfon nettisivuilta tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).
Kestävä kivitalo -palkinnosta löytyy puolestaan lisää tietoa tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).