Takaisin artikkeleihin

Juhani Pallasmaan essee avaa online-julkaisujen sarjan

A view from above to an autumnal terrain where stones form a semicircle.

photo: Rauno Hilander

Käräjäkivet-esseesarjan julkistustilaisuus
14.6.2019
www.karajakivet.com

”Käräjäkivet” on verkossa julkaistava artikkelisarja, joka kokoaa yhteen Tapio Wirkkalan Saivaara-monumentin innoittamia ajatuksia eri kirjoittajilta. Vuonna 1978 Saivaara-tunturin laelle suunniteltua presidentti Urho Kaleva Kekkosen muistomerkkiä ei koskaan rakennettu.

Käräjäkivet-kokoelma kunnioittaa Wirkkalan teoksen alkuperäistä ideaa kokoamalla yhteen kirjoituksia, jotka peilaavat taiteilijan ajatusta tasavertaisesta paikasta, jonne ihmiset rodusta tai väristä riippumatta voivat kokoontua yhteen. Avoimesti ladattavat ja luettavat artikkelit eri kirjoittajilta julkaistaan verkossa muutaman kuukauden välein. Esseet kommentoivat laajasti Wirkkalan teoksen herättämiä ajatuksia ja kritiikkiä arkkitehtuurista, taiteesta ja kulttuurista. Ensimmäisen, 14.6. julkaistavan esseen on kirjoittanut Juhani Pallasmaa otsikolla "A Line in the Arctic Wilderness". Teos on englanninkielinen.

Julkaisusarjan ovat toimittaneet Jenny ja Antti Wihurin säätiön tuella tutkijat Márcia Nascimiento ja Nuno Costa, jotka ovat valmistuneet arkkitehtuurin kandidaateiksi vuonna 2007 Guimarãesin yliopisto Minho'n arkkitehtuurin laitokselta.

Linkki Käräjäkivien kotisivulle tässä.