Takaisin artikkeleihin

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren KAMUssa 9.1.2022 saakka

Abstrakteja, harmaasävyisiä toisiinsa yhdistyneitä kuvioita

kuva: Joseph Sarafian, Ron Culver – Fabric Forms

KAMU Espoon kaupunginmuseon erikoisnäyttely Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren on ensimmäinen Kaija Sirenin (1920–2001) ja Heikki Sirenin (1918–2013) arkkitehtuuria kattavasti esittelevä näyttely Suomessa. Näyttely avautui Kaija Sirenin 100-vuotissyntymäpäivänä.

Arkkitehtien 1950- ja 1960-luvun suunnittelua esitellään erityisesti espoolaisten kohteiden kautta: esillä ovat näyttävästi niin kansainvälisesti tunnustettu Otaniemen kappeli kuin Tapiolan puutarhakaupungin kokeelliset rivitalotkin. Sireneille tyypillinen suunnittelun yksinkertainen kauneus sai italialaisen säveltäjän Luigi Nonon huudahtamaan: Tutto e niente! Tässähän on kaikki ja ei mitään!

Otaniemen pohjoisosassa sijaitseva Teekkarikylä useine rakennuksineen oli Kaija ja Heikki Sirenin ensimmäinen suunnittelutyö Espoossa. Yli viisikymmentä vuotta kestäneen yhteisen työuransa aikana Sirenit suunnittelivat kouluja, liikerakennuksia, hallintorakennuksia, kulttuurirakennuksia, asuinrakennuksia, teollisuusrakennuksia, urheilukeskuksia, kirkkoja ja kappeleita sekä asemakaavoja. He saivat myös poikkeuksellisen mittavia kansainvälisiä toimeksiantoja. Kuuluisimmat niistä ovat Bagdadin valtaisa konferenssipalatsi ja Itävallan Linzin konserttitalo Brucknerhaus. Heidän rakkaimmat työnsä olivat kuitenkin Otaniemen ja Lingonsön kappelit. Kuten Kaija 1997 totesi: ”Mitä pienempi sen parempi…”

Arkkitehtipariskunta Kaija ja Heikki Siren olivat modernin arkkitehtuurin ytimessä ja he vakiinnuttivat asemansa suomalaisten arkkitehtien kärkikaartissa jo 1950-luvun lopulla. Hienostuneet mittasuhteet, sopusointuinen suhde luontoon ja ympäristöön, tarkkaan harkitut materiaalikokeilut ja eturintamassa tehdyt rakennustekniset kokeilut olivat tyypillisiä ominaispiirteitä Sirenien arkkitehtuurille.

Näyttelyssä on esillä ennen näkemättömiä pienoismalleja ja piirroksia Sirenien tuotannosta, ja töitä esitellään monipuolisesti ja moniaistillisesti. Näyttelyssä voi astua virtuaalisesti sisään Sirenien suunnittelemaan rivitaloasuntoon vuonna 1957 ja 2020, viihtyä Otaniemen kappelissa eri vuodenaikoina ja tutustua Tapiolan arkkitehtuuriin lintuperspektiivistä. Näyttelyn avajaispäivänä 23.10.2020 ilmestyi myös Arkkitehtuurimuseon julkaisema kirja Kaikki ja ei mitään – Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria.

Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren

Loppuvuodesta 2020 samanaikaisesti KAMUn näyttelyn kanssa nähtiin Suomen Arkkitehtuurimuseon studiossa Sirenien arkkitehtuurin yhteyksiä Japaniin esittelevä näyttely Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren.

Kaija Siren ja Heikki Siren suunnittelivat ja toteuttivat useita kohteita lukuisten suomalaisarkkitehtien ihailemaan Japaniin. Sireneille japanilainen arkkitehtuuri tarkoitti samaa kuin Sirenien arkkitehtuuri japanilaisille: ympäristön huomioonottavaa, sisä- ja ulkotilat taitavasti yhdistävää, pelkistettyä ja kaunista arkkitehtuuria. Sittemmin Sirenien töitä on esitelty Japanilaisissa arkkitehtuurilehdissä jo kuudella vuosikymmenellä.

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren
23.10.2020–9.1.2022
KAMU Espoon kaupunginmuseo

Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren
23.10.–6.12.2020
Arkkitehtuurimuseo