Takaisin artikkeleihin

Kenen kaupunki? -pamfletille Yhdyskuntasuunnittelun seuran Ruusu-palkinto

Kuva kirjasta: Kenen kaupunki?

Yhdyskuntasuunnittelun seura on jakanut vuosittain tunnustuspalkinnon merkittävästä yhdyskuntasuunnitteluun liittyvästä teosta tai toiminnasta. Tänä vuonna johtokunta päätti antaa Ruusu-tunnustuspalkinnon Kenen kaupunki? -pamfletille.

Seura katsoo, että Kenen kaupunki? Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla -pamfletti on tässä ajassa hyvä teko tuoda kaupunkisuunnittelun keskusteluun konkreettisia kysymyksiä. Pamfletissa herätetään keskustelua kaupungin arvoista ja identiteetistä sekä arvioidaan kriittisesti pääkaupunkiseudun maankäyttöä ja rakentamista. Seura kiittää pamfletin tekijöitä aktiivisesta
osallistumisesta kaupunkisuunnittelun julkiseen keskusteluun.

Maaliskuussa 2021 julkaistu Harri Hautajärven, Juhana Heikosen, Petteri Kummalan ja Timo Tuomen toimittama teos kokoaa yhteen 19 asiantuntijan kritiikkiä yli 10 kiistanalaisesta kaupunkirakentamisen hankkeesta kyseenalaistaen samalla Helsingin suunnittelun ja rakentamisen suuntaviivoja. Etenkin suomalaisissa kaupungeissa, mutta myös Virossa keskustelua herättänyt pamfletti esittää kaupunkirakentamisen nykytrendien olevan uhka Helsingin erityispiirteille ja kulttuuriympäristöille. Kritiikkiä kohdistetaan etenkin rakennusyhtiöhin ja kiinteistösijoittajiin. Helsingin Sanomat vertasi artikkelissaan pamflettia vuonna 1970 ilmestyneeseen klassikkoteokseen Kenen Helsinki, joka samoin kritisoi äänekkäästi aikansa kaupunkisuunnittelua.

Jaa tämä artikkeli