Takaisin artikkeleihin

Kristo Vesikansa on valittu Arkkitehti-lehden päätoimittajaksi

""

Kristo Vesikansa. kuva: Juuso Westerlund

Suomen Arkkitehtiliiton hallitus painotti valinnassa Vesikansan syvällistä arkkitehtuurintuntemusta ja visiota lehden kehittämisestä. Vesikansa on yksi Archinfon Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin 2021 tuottaman New Standards -näyttelyn kuraattoreista.

Arkkitehti-lehden uudeksi päätoimittajaksi valittu Kristo Vesikansa aloittaa tehtävässä vuoden 2021 alussa. Tällä hetkellä hän työskentelee arkkitehtuurin historian yliopistonlehtorina Aalto-yliopistossa. Lisäksi hän kuratoi seuraavaan Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin Suomen paviljongin näyttelyn yhdessä Laura Bergerin ja Philip Tidwellin kanssa. New Standards -näyttely käsittelee sodanjälkeistä puutalovientiä.

Vesikansa on työskennellyt Otaniemen arkkitehtuurin laitoksella 15 vuotta, joista viimeiset kaksi ja puoli vuotta päätoimisesti. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa korjausrakentamisen parissa Käpy ja Simo Paavilaisen arkkitehtitoimistossa. Lisäksi hän tekee väitöstutkimusta Reima Pietilän arkkitehtuurista. Vesikansalla on aiempaa kokemusta myös Arkkitehti-lehdestä, jossa hän toimi vuoden verran toimitussihteerinä 2017–2018.

Luvassa analyyttista, kantaaottavaa journalismia

SAFAn puheenjohtaja Henna Helanderin mukaan valinnassa painottui Vesikansan syvällinen arkkitehtuurintuntemus ja vahva näkemys lehdestä. Valintaan vaikutti Vesikansan kyky hahmottaa eri tasoilla, miten Arkkitehti-lehteä voisi kehittää sekä paperisena että digiversiona kiinnostavaksi arkkitehtuurijulkaisuksi sekä SAFA:n jäsenistölle että laajemmalle yleisölle. 

Vesikansan mielestä media vaikuttaa yhä enemmän hakevan yksinkertaisia vastakkainasetteluja käsitellessään arkkitehtuuria, kaupunkisuunnittelua ja rakennussuojelua. Vaihtoehdoksi hän haluaisi tarjota analyyttisempaa journalismia.

”Päätoimittajan työssä minua kiehtoo vastuullinen tehtävä kiteyttää tässä ajassa olevat ihanteet, ajatukset ja ristiriidat kiinnostaviksi lehdiksi”, Vesikansa sanoo.

”Lehden tehtävä on mielestäni tarkastella kriittisesti, miten Suomea tällä hetkellä suunnitellaan, rakennetaan, korjataan ja puretaan, myös suurten kaupunkien ulkopuolella. En myöskään pelkää ottaa kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin ja hankkeisiin. Toivon lukijoiden ottavan minuun rohkeasti yhteyttä ja ehdottavan juttuaiheita.”

Vesikansa perehtyy tehtäväänsä syksyn aikana. Nykyinen päätoimittaja Mika Savela jatkaa tehtävässään vuoden 2020 loppuun.