Takaisin artikkeleihin

Nuorten arkkitehtien Pietilä-palkinto Tuuli Kanervan, Leo Lindroosin ja Antti Soinin toimistolle

Ryhmä ihmisiä suuren valkokankaan edessä

Miina Jutila

Rakennustietosäätiö RTS on tänään myöntänyt arvostetun palkinnon Nervin Arkkitehtuuri -toimistolle, joka yhdistää työssään sosiaalisesti kestäviä ja ilmastoviisaita ratkaisuja uudenlaiseksi, kauniiksi arkkitehtuuriksi.

Teksti: Miina Jutila

Vuoden 2023 Pietilä-palkinnon saaja on nuori arkkitehtiryhmä, johon kuuluvat arkkitehdit Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini. Heidän Helsingissä sijaitseva toimistonsa Nervin Arkkitehtuuri, joka aiemmin tunnettiin nimellä AS LL TK, on perustettu vuonna 2019.

Toimisto pyrkii suunnittelutöissään huomioimaan yhteiskunnan muuttuvat tarpeet ja niiden vaatimat tilalliset ratkaisut. Rakennustietosäätiön hallituksen jakaman palkinnon perusteluissa kiiteltiin toimiston paneutumista erityisesti ilmastoviisauden ja sosiaalisen kestävyyden teemoihin, samoin kuin arkkitehtuurin tilalliseen laatuun ja estetiikkaan.

Palkintolautakunta totesi lisäksi, että arkkitehtiryhmän suunnittelemien rakennusten ilmiasu pelaa paljon kontrasteilla ja toimisto luo uuden sukupolven arkkitehtuuria. Palkintolautakuntaan kuuluivat arkkitehdit Henna Helander ja Julia Hertell säätiön hallituksesta sekä arkkitehti Francesc Palomeras edustajistosta.

Pietilä-palkinto
Palkintotuomarit Francesc Palomeras, Julia Hertell ja Henna Helander sekä Nervin-toimiston perustajat Antti Soini, Tuuli Kanerva ja Leo Lindroos. kuva: Miina Jutila

Nuorten arkkitehtien ryhmä on töissään tutkinut tiloja sosiaalisen kanssakäymisen, toiminnan, tilallisuuden, maiseman ja kokemuksellisuuden näkökulmista. Toimisto pyrkii monipuolisesti hyödyntämään ilmastokestäviä rakenneratkaisuja, kuten massiivirakenteita.

Työryhmä on voittanut useita palkintoja avoimissa arkkitehtuurikilpailuissa, kuten Asuntoreformi 2020- ja Lappeenrannan Sammontalo -kilpailuissa. Asuntoreformikilpailussa etsittiin uusia ideoita Helsingin asuntosuunnitteluun kolmelle tontille, ja Tuuli Kanervan, Leo Lindroosin ja Antti Soinin ehdotus voitti Jätkäsaaren osakilpailun. Sammontalon kilpailun työryhmä voitti vuonna 2019, ja rakennustyöt ovat nyt käynnissä.

Palkinto julkistettiin Tampereella, osana TAD Weekin päätösseminaaria.

"Tässä uramme hetkessä, jossa ensimmäinen suurempi suunnittelutyömme on vasta rakenteilla, saamamme tuki ja kannustus on äärimmäisen tärkeää", kiitteli Tuuli Kanerva palkintotilaisuuden jälkeen.

"Nuorelle arkkitehdille rakennusalalla työskenteleminen ei aina ole helppoa, ja siksi kollegoiltamme, niin kokeneemmilta kuin vertaisiltammekin, saamamme tuki on todella arvokasta", jatkoi Antti Soini.

"Pietilä-palkinto myönnetään tunnustuksena uudistavasta arkkitehtuurista. Tämä arvokas tunnustus luo meille paljon uskoa tekemiseemme", totesi Leo Lindroos.

Nervin Sammontalo
Havainnekuva Sammontalon sisäänkäynnistä. kuva: Nervin

Pietilä-palkinto myönnetään joko kolmas vuosi nuorelle arkkitehdille tai arkkitehtiryhmälle tunnustuksena merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

”Toivomme tämänvuotisen Pietilä-palkinnon voittaneen arkkitehtiryhmän ajattelun ja töiden innostavan miettimään arkkitehtuuria pintaa syvemmältä mutta pintaa unohtamatta”, sanoi palkintolautakunnan jäsen Henna Helander.

Seuravan kerran Pietilä-palkinto jaetaan vuonna 2026. Kaikki vuodesta 1992 lähtien jaetun Pietilä-palkinnon saajat on julkaistu Rakennustietosäätiön verkkosivuilla.

Lisätietoja Nervin-toimistosta