Takaisin artikkeleihin

Olemme muuttaneet!

Joukko ihmisiä portaikossa.

Linda Peltola

Toimistomme löytyy nyt Sörnäisistä, osoitteesta Hämeentie 19. 3A-yhteistyö jatkuu edelleen, sillä jaamme uudetkin tilat läheisten yhteistyökumppaneidemme, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL:n kanssa.

Syyskuun alusta alkaen Archinfon toimisto sijaitsee arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelemassa maamerkkirakennuksessa Hämeentien varrella. Uudet tilat takaavat entistä sujuvammat puitteet niin lähi- kuin hybridityölle. Toimiston sijainti lähellä Sörnäisten metroasemaa tekee saapumisen myös Helsingin keskustasta helpoksi.

”Uudet tilamme SAFA:n ja ATL:n kanssa ovat kauniit ja toimivat. 3A-yhteisölle oli tärkeää, ettei tiloihin asettautuminen edellyttänyt suuria remontteja eikä vanhoja rakenteita tarvinnut purkaa. Toimintamme saa upeat puitteet tässä rakennushistoriallisesti arvokkaassa talossa”, iloitsee Archinfon toiminnanjohtaja Katarina Siltavuori.

Hämeentie 19 vuonna 1940. kuva: Pietinen Aarne Oy / HKM

Väinö Vähäkallio suunnitteli Hämeentien ja Käenkujan kulmaan sijoittuvan talon Osuustukkukaupan (OTK) pääkonttorin käyttöön. Tummasta punatiilestä rakennetun talon suojiin valmistui vuonna 1933 lähes 30 000 neliömetriä konttoritiloja, luentosali, ruokala ja jopa kemiallinen laboratorio. Vähäkallio oli jo aiemmin suunnitellut Hämeentielle tähän niin kutsuttuun Elannon kortteliin muun muassa Elannon leipomon (1924) ja Elannon pääkonttorin (1928). OTK:n talossa on yhä toiminnassa oleva, alkuperäinen paternosterhissi.

Konttorirakennus suunniteltiin jo alun perin moderniksi; väliseinät olivat kevyitä ja helposti siirrettäviä. Myös tiheä ikkunajako palveli muuntojoustavuutta.

“Tilat muuntautuvat edelleen hyvin tämän päivän toimistokäyttöön, koska rakennuksen käyttötapaa ei ole muutettu”, tilojen suunnittelutyöstä vastannut JKMM Arkkitehtien sisustusarkkitehti Veera Luostarinen sanoo.

Uutena elementtinä tiloihin tuotiin lasiseinää käytävälinjan sille osuudelle, josta vanhat seinät ja ovet oli joskus purettu.

“Lasiseinät on sijoitettu sisäänvedettynä aukkoon. Ovien ja profiilien väri on otettu olemassa olevista tummista lista- ja ovisävyistä, jotta uudet elementit istuisivat tilaan mahdollisimman luontevasti. Linoleumlattian reunakuvio kiertää tiloissa alkuperäisen konttorihuonejaon mukaan. Uusien lasiseinien ja ovien sijoittelussa on pyritty kunnioittamaan tätä huonejakojen periaatetta sekä alkuperäisten ovien rytmittelyä”, Luostarinen kertoo.

Archinfon toimisto löytyy käytävän päästä vasemmalta, sisäpihan puolelta. Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihimme! Tupaantuliaiset järjestämme loppusyksyllä.