Takaisin artikkeleihin

UIA 2020 Rio: Maré Complex – kansainvälinen ideakilpailu auki 30.3. asti

Näköala Rio de Janeiron favelaslummialueelle: tiheästi rakennettu alue, jossa osa rakennuksista näyttää olevan huonossa kunnossa.

Ideakilpailun kohteena oleva Maré Complex koostuu 16 favela slummista, joissa asuu noin 140 000 ihmistä. kuva: RIO2020UIA

Kansainvälinen Maré Complex -ideakilpailu on avoinna arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun opiskelijoille ympäri maailmaa. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaiseen kilpailuun toivotaan innovatiivisia arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnitteluprojekteja, joilla voidaan yhdistää vähävaraiset Marén yhteisöt osaksi Rio de Janeiron kaupunkia. Kilpailun järjestävät Arkkitehtien kansainvälinen liito (UIA) ja Brazilian Institute of Architects (IAB) yhdessä YK:n asuinyhdyskuntaohjelman kanssa.

Maré Complex on yksi suurimmista vähätuloisista asutusalueista Rio de Janeirossa. Se koostuu 16 favela-slummista, joissa asuu noin 140 000 ihmistä. Alueella on yli 40 000 kotia, joihin lukeutuu niin itse rakennettuja hökkeleitä kuin hallituksen asuntohankkeita. Kilpailun haasteena on suunnitella ratkaisuja, jotka edistävät paikallisten asukkaiden elämää ja heidän yhteyttä muuhun kaupunkiin. 

Kilpailuun voivat osallistua aktiivisesti kursseilla käyvät opiskelijat. Kilpailutöitä voivat palauttaa monitieteelliset ryhmät, joissa voi olla korkeintaan viisi jäsentä. Vain arkkitehtuurin, maisemasuunnittelun ja kaupunkisuunnittelun opiskelijat voivat allekirjoittaa projektin tekijinä. Muiden alojen opiskelijat voidaan puolestaan ilmoittaa ryhmän jäseninä, avustajina tai konsultteina. Opiskelija voi osallistua vain yhteen projektiin. Kaikki kilpailutyöt on kirjoitettavana englanniksi.

Ilmoittautuminen on avoinna 30. maaliskuuta 2020 saakka. Voittajat julkistetaan 1.6. ja voittajaratkaisut esitellään yleisölle 27. arkkitehtuurin maailmankongressin aikana 21.7. avautuvassa näyttelyssä.

Kolme parasta projektia voittavat 3000, 2000 ja 1000 euron arvoiset rahapalkinnot. 

Kilpailuehdotukset ovat nähtävissä UIA2020RIO:n englanninkielisellä sivustolla täällä

Lisätietoja kilpailusta UIA2020RIO:n englanninkielisellä sivustolla täällä