Takaisin artikkeleihin

Open House Helsinki 2021 tarjoaa arkkitehtuurisuunnistusta ja kävelykierroksia

Ihminen pitää käsissään paperia, jossa kartta Helsingistä

Toukokuussa järjestettävä tapahtuma vie 1920-luvun Helsinkiin, maisema-arkkitehtonisesti mielenkiintoisiin kohteisiin ja Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttelyn teemojen äärelle.

Ohjelmaan kuuluvalla omatoimisella pyöräretkellä on mahdollista tutustua Puutalo Oy:n taloihin eri puolilla pääkaupunkiseutua. Kohteet ovat valinneet Kristo Vesikansa, Laura Berger ja Philip Tidwell, jotka ovat kuratoineet New Standards -näyttelyn toukokuussa 2021 avautuvaan Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin. Archinfon tuottama Suomen paviljongin näyttely esittelee Puutalo Oy:n tarinaa.

Eliel Saarisen suunnitteleman Helsingin päärautatieaseman kellotorniin, Jätkäsaaren Vihreistä vihrein -asuinkortteliin ja Yrjö Kukkapuron ateljeehen ovet aukeavat koko tapahtuman ajan katsottavissa olevien videoiden välityksellä. Osa videoista on englanniksi ja osaan tulee englanninkielinen tekstitys.

Ohjelmaan kuuluu myös ohjattuja kierroksia, jotka perehdyttävät 1920-luvun Helsinkiin Töölössä, Vallilassa ja Puu-Käpylässä sekä maisema-arkkitehtonisesti mielenkiintoisiin kohteisiin esimerkiksi Jätkäsaaressa ja Triplan alueella Pasilassa. Lisäksi arkkitehti Inari Virkkalan toteuttama audiokierros tarjoaa mahdollisuuden omatoimisesti tutustua Kallion asuintalojen julkisiin tiloihin.

Uutuutena arkkitehtuurisuunnistus

Tapahtumassa on mukana ensimmäistä kertaa arkkitehtuurisuunnistus, joka vie niin Etelä-Helsingin jugend-helmien kuin modernimmankin arkkitehtuurin luokse. Reitin kokoamisessa on hyödynnetty Archinfon ylläpitämää karttapohjaista Finnish Architecture Navigatoria (linkki). Lisäksi tapahtumaviikonloppuna järjestetään etävastaanottoina arkkitehtiklinikoita, joissa on mahdollisuus kysyä neuvoja arjen suunnitteluongelmiin suoraan arkkitehdeilta. 

Ohjelma järjestetään koronaturvallisesti, ja esimerkiksi kävelykierroksilla noudatetaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia.

“Tapahtuman järjestäminen tässä tilanteessa oli kuitenkin tärkeää. Tapahtumaa ei haluttu perua tai siirtää toiseen ajankohtaan vaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan digitaalisesti ja rajoitusten puitteissa. On suunnaton ilo päästä tarjoamaan helsinkiläisille monipuolista arkkitehtuuriohjelmaa pitkän koronatalven päätteeksi”, sanoo tapahtuman tuottaja Moona Tikka.

Open House Helsinki järjestetään 7.–9.5. Lisätietoa ja kohde-esittelyt löytyvät tästä linkistä.