Takaisin artikkeleihin

Postauksen tekeminen

Tämä teksti on kopioitu tiedostosta TOIMISTO > 18_Käyttöohjeita > Nettisivu-postaus-ohjeet.docx. Lue sieltä uusin ja kuvitettu versio.

Lyhyesti

Tämä lista pätee kaikille postauksille. Yksittäisille juttutyypeille on omat tarkemmat ohjeet 'juttutyypit'-otsikon alla.

  1. Postaukset löytyvät Wordpressin sivupalkista otsikon 'artikkelit' alta. Artikkelit-sivun yläkulmasta löytyy 'lisää uusi' -nappi. Paina sitä.
  2. Kirjoita postauksen otsikko ja leipäteksti.
  3. Aseta postaukselle artikkelikuva.
  4. Luokittele postaus yhteen tai useampaan kategoriaan ja poista täppä kategorian 'uncategorized' kohdalta älä luo uusia kategorioita muuten kuin erityistapauksissa, vaan käytä olemassaolevia (katso kohta 'kategoriat').
  5. Anna postaukselle nolla tai enemmän avainsanoja, näitä voi pienilläkin perusteilla lisätä uusia. Jos haluat postauksen näkyvän etusivun sliderissa, anna sille 'etusivu' avainsanaksi.
  6. Tarkista, että postaus on oikealla kielellä (huomaa myös käännösten tekeminen).
  7. Postaukselle voi asettaa jonkin muun kuin oletuksena tulevan sivupalkin ('kasvatus'-sivupalkki kasvatuspostauksille). Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, eikä nykyistä sivupalkkivalikoimaa ole suunniteltu tämä mahdollisuus mielessä.
  8. Kainaloteksti on harvoin käytetty ominaisuus, jolla voi lisätä postauksen sivupalkkiin insfoboksin.
  9. Oikeasta yläkulmasta löytyy julkaisunappi. Paina sitä, kun haluat julkaista postauksen.

Kuvilla esitettynä

Juttutyypit

Artikkelit

Artikkelit ovat perusteellisempia ja pidemmän hyllyiän juttuja. Sellaisia, jonka joku saattaisi lukea vielä monen vuoden jälkeen. Artikkeleissa on useimmiten kirjoittajan nimi ilmoitettu. Tee artikkeli kuten mikä tahansa muukin postaus, mutta muista lisäksi seuraavat asiat:

  1. Artikkelin tyyppikategoria on 'artikkelit'. Lisäksi se voi kuulua johonkin teemakategoriaaan.
  2. Laita artikkelikuva leveäksi valitsemalla 'post head options > post head cover layout > [päällä]'. Jos kuva näyttää huonolta leveämpänä, tämän voi jättää pois.
  • Kainalotekstit sopivat erityisen hyvin artikkeleihin!

Huom: Älä mene sekaisin siitä, että wordpress kutsuu kaikkia postauksia artikkeleiksi. Yleensä näissä ohjeissa 'artikkeli' tarkoittaa artikkeli-juttutyyppiä tai kategoriaa, kun taas wordpressin sanastossa 'artikkeli' on yleisnimitys kaikille postauksille ('postaus' on se sana, jota näissä ohjeissa käytetään).

Uutiset

Kaikista tavallisin postaus. Ajankohtaisista asioista uutisoiminen. Ei mitään erikoista, muista:

  1. Tyyppikategoriaksi 'uutiset' ja mahdollisesti joku teemakategoria.

Ilmoitukset

Esimerkiksi työpaikkailmoitukset, apurahailmoitukset, kilpailuilmoitukset ja muut ilmoitukset. Yleensä näihin liittyy joku päivämäärä, jonka jälkeen ilmoitus vanhenee.

  1. Tyyppikategoriaksi 'ilmoitukset' ja mahdollisesti joku teemakategoria.
  • Lisää ajankohtaisuusraja ilmoitukselle. Ajankohtaisuusasetukset löytyvät postauksen asetuksista sivupalkista, kun kategoriaksi on valittu 'ilmoitukset' tai 'tapahtumat'. Valitse päivämäärä, jonka jälkeen haluat ilmoituksen poistuvan etusivun sivupalkista. Huom, jos et valitse ollenkaan päivämäärää, postaus ei näy lainkaan etusivun sivupalkin 'ilmoitukset'-osiossa.

Tapahtumat

Kaikki tapahtumailmoitukset. Etenkin sellaiset tapahtmat, joilla on joku tietty päivämäärä.

  1. Tyyppikategoriaksi 'tapahtumat' ja mahdollisesti joku teemakategoria.
  • Laita postaukseen johonkin kohtaan tapahtuman nimi, ajankohta ja paikka kappaletyylillä 'tapahtuman info'.
  • Lisää ajankohtaisuusraja tapahtunalle. Ajankohtaisuusasetukset löytyvät postauksen asetuksista sivupalkista, kun kategoriaksi on valittu 'ilmoitukset' tai 'tapahtumat'. Valitse päivämäärä, jonka jälkeen haluat tapahtuman poistuvan etusivun sivupalkista. Huom, jos et valitse ollenkaan päivämäärää, postaus ei näy lainkaan etusivun sivupalkin 'tapahtumat'-osiossa. (katso kuva ilmoituksen ohjeesta)

Poikkeukset

Yleensä aina postaus kuuluu johonkin aiemmin esitellyistä tyypeistä. Useimmat epäselvät tapaukset ovat vain uutisia. Tällä hetkellä yksi tärkeä poikkeuksien ryhmä on kasvatus- ja apolisivujen historiatekstit ja opetusmateriaalikokoelmat. Nekin olisi periaatteessa loogista merkitä artikkeleiksi, mutta tällä hetkellä niiden ainoa kategoria on 'kasvatus' tai 'politiikka'.

Kalenteritapahtumat

Pikkukalenterissa näkyvät tapahtumat eivät ole postauksia vaan omaa luokkaansa. Niiden tekemisestä ei vielä ole ohjetta…

Muotoilu

Kopioidun tekstin mukana tuleva muotoilu

Varo kopioidun tekstin mukana tulevaa muotilua. Joissain tapauksissa todella outoja asetuksia saattaa jäädä mukaan kopioituun tekstiin. Huomaa tekstieditorin yläpalkista löytyvä 'liitä muotoilemattomana' -painike, sekä 'poista muotoilu' -painike. Niillä voit välttää tahattomat muotoilut.

Kuitenkin! Jos teet asiat oikein, Wordistä tai Google Docsista on mahdollista saada pelkästään haluttuja muotoiluja. Ainakin omien kokeilujeni perusteella molemmista voi huoleti kopioida tekstiä niin, että ainoat mukaan tulevat muotoilut ovat otsikkotasot, lihavoinnit, kursivoinnit, listaukset… Mukaan eivät tule fontit, fonttikoot, värit tai muut puhtaasti muotoilulliset seikat. Huomaa, että jos haluat otsikoiden tulevan oikein, sinun pitää merkata otsikoita otsikkotyyleillä (Heading 1–6), eikä vain esim fonttikokoa muuttamalla.

Kappaletyylit

Kappaleille on erityisiä tyylejä. 'Oletus' on tavallisille leipätekstin kappaleille. 'Ingressi' on ingressi. 'Lisäinfo' on tarkoitettu tekstille, joka taustoittaa juttua, mutta ei ole osa pääasiallista sisältöä. 'Kirjoittajan nimi' on sitä varten, että sillä voidaan kirjoittaa: 'Kirjoittanut N Nimi' tai vastaavaa. 'Tapahtuman tiedot' on tapahtuman tietojen kirjoittamista varten.

Kappaletyylit ovat 'kappale'-lohkon tyylejä. Muillakin lohkoilla voi olla tyylivaihtoehtoja; esimerkiksi kuvalohkon kuvatekstille on vaihtoehtoinen sijainti. Huomaa, että esimerkiksi lainaus ei ole kappaletyyli, vaan lainauksille on oma lohkonsa kuten myös otsikoille.

Estä rivinvaihto sanojen välistä

Joskus kahden sanan välissä on välilyönti, mutta ei ole toivottavaa, että ne joutuisivat eri riveille. Esimerkiksi suuret luvut tai luvut, joita seuraa yksikkö (esim. 12 000 kg), ovat tällaisia. Näiden merkkaamisen on editorissa oma painikkeensa, joka sijaitsee yliviivauspainikkeen vieressä ja näyttää tildeltä (~). Sen pitäisi toimia samoin kuin bold, italic, tai strikethroughkin, vaikka näkymättömyytensä ansiosta sen kanssa työskentely saattaa olla hieman hankalampaa.

Välistys

Älä lisää ylimääräisiä tyhjiä rivejä, pliis, se on epäsemanttista.

Valkoista tilaa voi lisätä kappaleiden väliin 'välistys' nimisellä lohkolla.

Kategoriat

  • Tyypit
    • Ilmoitukset                                          / Notices
    • Uutiset                                                / News
    • Tapahtumat                                        / Events
    • Artikkelit                                             / Articles
  • Teemat
    • Arkkitehtuuri                                      / Architecture
    • Kasvatus                                              / Education
    • Politiikka                                             / Policy
    • Kansainvälisyys                                   / International
    • Venetsian arkkitehtuuribiennaali       / Venice Architecture Biennale
    • Finnish Architecture Navigator          / Finnish Architecture Navigator
  • Muut
    • -                                                           / Old site
    • Uncategorized                                     / Uncategorised

Postausten kategorioilla merkitään pääsääntöisesti kahta asiaa: postuksen tyyppiä ja postauksen teemaa. Postauksen tyyppi kertoo karkeasti sen tekstilajista, kun taas teema liittyy aiheeseen.

Tyypit

Yleensä kaikkien postausten pitäisi kuulua johonkin tyyppiin. Poikkeuksena tähän esimerkiksi opetusmateriaalien postaukset.

Teemat

Uutiset ja artikkelit olisi aina hyvä laittaa johonkin teemaan, ilmoitusten ja tapahtumien kohdalla se on vapaaehtoista.

Muut

Finnisharchitecture.fi:stä on tuotu kaikki postaukset nyt archinfo.fi:hin ja niille on asetettu kategoriaksi 'old site'.

Jos unohtaa valita postaukselle kategorian se menee 'uncategorized'-kategoriaan. Muista vaihtaa joku muu kategoria.

Avainsanat

Avainsanojen käytössä ei tällä hetkellä ole selkeää käytäntöä. Lista käytetyistä avainsanoista löytyy Pisteeltä kansiosta AI_VERKKOSIVUT>Nettisivut>Avainsanalistat.

Jokaisen postauksen sivun alaosassa näkyy aina 'liittyvät artikkelit' laatikko, jossa näkyy kolme uusinta muuta postausta, jotka jakavat ainakin yhden avainsanan sivun postauksen kanssa. (Jos postaukselle ei ole merkitty avainsanoja, laatikossa näkyy kolme viimeisintä postausta.)

Lisäksi avainsanat näkyvät postauksen alla ja toimivat linkkeinä muihin saman avainsanan postauksiin.

'Arkisto'-sivulla on myös avainsanapilvi, jossa on yleisimmin käytettyjä avainsanoja.

Muutamilla avainsanoilla on erityinen käyttötarkoitus:

  • säätelee näkymistä etusivun sliderissa:
    • etusivu (front page)
  • kasvatus-sivupalkkia varten:
    • kasvatus: hanke
    • kasvatus: kumppanina hankeessa
    • kasvatus: ark-kasvatus Suomessa
    • kasvatus: opetusmateriaali
  • politiikka-sivupalkkia varten:
    • politiikka: apoli Suomessa
    • politiikka: apoli maailmalla
    • politiikka: kansalaiset ja ympäristö

Löytyminen sivuilta

Näkyminen etusivulla

Etusivun sliderissa näkyvät uusimmat 5 (enkkupuolella 3) postausta, joille on annettu avainsana 'etusivu' (englanniksi 'front page').

Sliderin alla on neljä teemaboksia, joissa näkyy kunkin teeman (arkkitehtuuri, kasvatus, politiikka, kansainvälisyys) uusin postaus (enkkupuolella näkyvät teemojen architecture ja international kaksi uusinta). Postaus kuuluu siis teemaan, jos se on merkitty teeman nimen mukaiseen kategoriaan.

Etusivulla näkyy myös sivupalkissa kaikki ajankohtaiset ilmoitukset ja tapahtumat. Jotta postaus näkyisi jommassakummassa sivupalkin laatikossa se pitää merkitä kyseiseen kategoriaan ja sille pitää antaa ajankohtaisuuspäivämäärä.

Yläpalkista

Yläpalkista löytyy linkit uutisten, ilmoitusten, tapahtumien ja artikkelien omille sivuille, joilla siis näkyy aina kyseisen kategorian postaukset pötkössä.

Arkisto

Arkistossa näkyvät kaikki postaukset yhdessä pötkössä.

Mediatiedostot (erityisesti kuvat)

TODO: Minkä kokoisia kuvien pitäisi olla? Lisätäänkö kuvat postausta kirjoitettaessa vai mediakirjasto-sivulta? Miten kuvien kuvatekstit toimivat? Entä kuvatekstien käännökset? Mikä tää juttu on että välillä mediakirjastossa olevat kuvat eivät näy kun yrittää lisätä kuvaa postaukseen?

GIF-animaatiot

Gifit toimivat ongelmitta. Laita se vain sivulle kuin mikä tahansa muukin kuva. Ainoa ansa on, että kuvalle pitää valita kooksi "täysikokoinen".

Oletuksena wordpress laittaa kuvan kooksi "iso", "keskikokoinen", tai "pienoiskuva". Ne ovat erikokoisia versioita kuvasta, jotka wordpress luo automaattisesti parantamaan suorituskykyä. Kuvan skaalamisen lisäksi wordpress poistaa gifeistä animaation pikkukuvia luodessa, minkä takia gifit eivät toimi niissä. Kun kuvan koooksi asetetaan "täysikokoinen" wordpress käyttää alkuperäistä kuvaa, jossa animaatio on tallella. Huomaa, että vaikka kuvan kooksi on valittu "täysikokoinen", sitä voi skaalata ja se myös skaalautuu automaattisesti ruudun mukaan. Valittu koko vaikuttaa vain siihen minkä tiedoston nettisivu lataa, ei siihen minkä kokoisena se tiedosto näytetään.

Kuvagalleriat

Helpoin tapa tehdä kuvagalleria on käyttää WordPressin tavallista galleriaominaisuutta. Eli valitse galleria-lohko ja valikoi siihen mediakirjastosta haluamsasi kuvat. Parasta lopputulosta varten, valitse gallerian ominaisuuksista vaihtoehto 'linkin kohde: mediatiedosto'.

NextGen Gallery

Tällä hetkellä nettisivuilla on muutama fancy NextGen Gallery (ngg), joita esim finnisharchitecture.fi:ssä oli käytetty. Ne löytyvät wp-ohjauspaneelin otsikon 'galleriat' takaa. Näiden gallerioiden kuvat eivät ole wp:n mediakirjastossa niin kuin periaatteessa kaikki muut kuvat, vaan palvelimella kansiossa wp-content/galleries/. Tämä tarkoittaa, että kuvat pitää myös lisätä 'galleriat'-osiossa (eikä 'media'-osiossa).

Hyöty nggalleryn käyttämisessä on lähinnä, että kaikki gallerian kuvat saa piiloon gallerian taakse, kun wp:n tavallista galleriaominaisuutta käytettäessä kaikki gallerian kuvat on pakko näyttää postauksessa pikkukuvakkeina.

Tällä hetkellä nggallery ei toimi yhteen sen pluginin kanssa, joka tekee normaaleista gallerioista nätimpiä (samanlaisia kuin navissa). Nggalleryn avaaminen avaa ikään kuin kaksi päällekkäistä kuvien selausnäkymää, mikä ei varsinaisesti haittaa kuvista nauttimista, mutta näyttää hieman nololta. Tämän ongelman voi kiertää menemällä wp-ohjauspaneelissa kohtaan asetukset > Lightbox with Photoswipe (Photoswipe on se plugin joka tekee samannäköiset galleriat kuin navissa.) ja laittamalla siellä halutun sivun/postauksen listaan 'excluded pages/posts'. Tätä varten tarvitset sivun/postauksen ID:n, mikä on helpoin hankkia menemällä muokkaamaan kyseistä sivua/postausta ja kopioimalla ID muokkaussivun URL:stä. Esim: etusivun muokkaamisen url on https://www.archinfo.fi/wp-admin/post.php?post=14665&action=edit josta löytyy id 14665.

Käännökset

Postauksen kieliasetuksissa on mahdollista lisätä postaukselle käännös (paina '+'-kuvaketta kieliasetuslaatikossa). Jos käännös on jo olemassa, lisäämisen sijaan löytyy mahdollisuus muokata käännöstä (paina kynäkuvaketta). Huomaa, että on myös mahdollista määrittää postauksen käännökseksi jo aiemmin luotu postaus (kirjoita tekstikenttään).

Kun luot käännöksen, se kopioi joitain ominaisuuksia alkuperäisestä postauksesta. Tarkemmin: se kopioi artikkelikuvan ja ne kategoriat ja avainsanat, joilla on käännöskielinen vastine. Näitä ominaisuuksia voi muuttaa jälkikäteen, eivätkä ne (luultavasti) synkronoidu muissa tilanteissa kuin käännöstä luodessa.

Medioiden käännökset

Käännöslisäosan oma ohje aiheesta: https://polylang.pro/doc/working-with-media/

Medioiden käännökset ovat ominaisuus, jota tarvitaan, että artikkelikuvien kuvatekstit voisi kääntää. Mediakäännös viitta siis pelkästään medioiden (kuvien yms.) metatietojen kääntämiseen, ei siihen että mediasta olisi kaksi eri versiota.

Mediakäännösten tekeminen on hieman epäintuitiivista (tai ainakin se on osoittautunut hankalaksi), joten niistä on ohje erikseen.

Huomaa, että vain artikkelikuvan kuvateksti pitää kääntää näin, koska muille kuville voi kirjoittaa kuvatekstin suoraan editorissa, eli kuvateksti ei ole erottamaton osa kuvaa, vaan postauksen osa. Toisaalta tässä ilmenee sellainen vaikeus, että editori ei anna valita muita kuin oikean kielisiä kuvia, joten saattaa olla helpointa tehdä käännös kaikille kuville.

  1. Valitse mediakirjastosta käännettävä media ja valitse "muokkaa lisätietoja".
  2. Kieliasetusten alta löytyy kohta 'käännökset'. Luo englanninkielinen käännös plusnapista.
  3. Muokkaa englanninkielisen käännöksen kuvatekstiä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä 'kiinnitä etusivulle' -täppä postauksen asetuksissa tekee?

Ei mitään kai. Tämä on ominaisuus, jota esimerkiksi WordPressin oletusteemat käyttävät, mutta meidän teemamme ei käytä.

Mitä tarkoittaa 'epäsemanttinen'?

'Semantiikka' tarkoittaa sanojen merkitystä. Nettisivuja voidaan niiden visuaalisen esitystavan lisäksi tarkastella pelkästään semantiikan näkökulmasta. Tällöin nettisivun elementeillä ei ole lainkaan sellaisia ominaisuuksia kuin 'fonttikoko' tai 'väri', vaan pelkästään semanttisia ominaisuuksia, kuten 'otsikko' (merkataan usein isommalla fonttikoolla), 'tärkeä' (merkataan usein lihavoinnilla) tai 'kappale' (kappaleiden välissä on usein tilaa, tai ne alkavat sisennyksellä). Jos joku (todennäköisesti AA) valittaa jonkin käytännön olevan 'epäsemanttinen' se tarkoittaa, että vaikka käytäntö tuottaa visuaalisesti hyväksyttäviä tuloksia se on semanttisella tasolla väärin. Esimerkiksi, jos kirjoittajan nimi merkitään kirjoituksen loppuun samalla tyylillä kuin tason h6-otsikot, sitä ei kuitenkaan saa merkitä h6-otsikoksi. Sen sijaan se pitää merkitä semanttisesti 'kirjoittajan nimeksi', joka sitten voidaan visuaalisella tasolla muotoilla näyttämään samalta kuin h6-otsikot.

Muut nettisivun ohjeet

TODO: Uutiskirjeeseen liittymiseen liittyvät sivut.

Sivut

  • Yksittäiset sivut
    • Etusivu                                                / Front page
    • Archinfo                                              / Archinfo Finland
    • Yhteystiedot                                        / Contact information
    • Laskutustiedot                                    / (Billing information)
    • Tietosuoja                                           / Data protection
    • Tilaa uutiskirje                                    / Subscribe to our newsletter
    • -                                                           / Mind-Building
  • Arkistosivut
    • Arkisto                                                 / Archive
    • Viestintä                                             / Communication
    • Finnish Architecture Navigator          / Finnish Architecture Navigator
    • Kansainvälinen toiminta                     / International activities
    • Venetsian arkkitehtuuribiennaali       / Biennale Architettura in Venice
    • Yhteiskunnallinen vaikuttaminen       / Social involvement
    • Arkkitehtuurikasvatus                         / Architecture education
      • Archinfon hankkeet (3)
      • Archinfo kumppanina hankkeissa (2)
      • Arkkitehtuurikasvatus Suomessa (2)
      • Opetusmateriaalia ja tausta-aineistoa (7)
    • Arkkitehtuuripolitiikka                        / Architecture policy
      • Arkkitehtuuripolitiikka Suomessa (4)
      • Arkkitehtuuripolitiikka maailmalla (2)
      • Kansalaiset ja ympäristö (3)
  • Kategorioiden sivut
  • Avainsanojen sivut
  • Vuotuiset, kuukausittaiset ja päivittäiset arkistot
  • Uutiskirjeen liittymis- ja poistumisilmoitukset (eivät WordPressissä)

Sosiaalisen median linkkien muokkaaminen

Sosiaalisen median linkit voi määrittää Sahifa-teeman asetuksista. Ne löytyvät osiosta 'social networking'.

Lisää ohjeita

https://themes.tielabs.com/docs/sahifa/

Ylläolevasta linkistä pääsee teeman virallisiin ohjeisiin. Ohjeet ovat ajalta ennen Wordpressin lohkoeditoria, mutta silti varsin relevantit.

Jaa tämä artikkeli