Takaisin artikkeleihin

Suomalaiset arkkitehtitoimistot vauhdissa maailmalla

Valkoisen rakennuksen neliönmuotoinen julkisivu kuvattuna suoraan edestä. Julkisivu avautuu verhomaisesti paljastaen sisäänkäynnin. Rakennuksen edessä ihmisiä, yhdellä kädessään suomen lippu.

JKMM Arkkitehtien suunnittelema Suomen paviljonki Dubain EXPO 2020 -maailmannäyttelyssä. kuva: Gerry O’Lear

Syksy on tuonut kansainvälistä mainetta ja näkyvyyttä usealle suomalaiselle arkkitehtitoimistolle valmistuneiden töiden, kilpailumenestyksen tai palkintojen muodossa.

JKMM Arkkitehtien suunnittelema Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri voitti lokakuussa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon, ja nyt se on noteerattu merkittävällä kansainväliselläkin huomionosoituksella. Joulukuussa rakennus voitti World Architecture Festivalin Civic & Community -sarjan pääpalkinnon. Yhteensä eri palkintokategorioihin oli shortlistattu 496 rakennusta 62 maasta.

JKMM on suunnitellut myös parhaillaan käynnissä olevaan Dubain Expo 2020 -maailmannäyttelyyn Suomen paviljongin. Maailmannäyttelyt ovat vuodesta 1900 lähtien tarjoilleet ajan hengen mukaista Suomi-kuvaa. Suunnittelijoidensa mukaan Lumi-paviljongin arkkitehtuurissa yhdistyvät Suomen luonto sekä perinteisen arabialaisen paimentolaisteltan muodot.

Business Finland on tuottanut Suomen näyttelyn Dubaihin ja järjestänyt tarjouskilpailut paviljongista ja näyttelykonseptista. JKMM voitti paviljongin suunnittelukilpailun yhdessä rakentamisesta vastaavan sveitsiläisen Expomobilian kanssa. JKMM on myös osana näyttelykonseptin kilpailun voittanutta Symbiosis-suunnitteluryhmää. Suomen näyttelyn teemana on Sharing Future Happiness, ja se on auki maaliskuun loppuun 2022 asti. 

Myös Euroopassa on tullut menestystä. Arkkitehtuuritoimisto B&M voitti lokakuussa 2. palkinnon Liettuan pääkaupungin Vilnan rautatieaseman ja liikenneterminaalien suunnittelusta järjestetyssä kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa. Liettuan rautatieyhtiö JSC:n ja Vilnan kaupungin järjestämään kilpailuun tuli yhteensä 33 ehdotusta, ja tuomariston mukaan kilpailun voittaneen Zaha Hadid Limited Londonin sekä B&M:n ehdotukset olivat selkeästi parhaat. 

Kilpailutehtävänä oli suunnitella Rail Baltica -rataan sisältyvä uusi asemasilta, joka yhdistää kaupunginosat, ja samalla uudistaa Vilnan vanha rautatieasema asema-aukioineen sekä ideoida uudet terminaalit joukkoliikenteelle. Lisäksi aseman ympäristön kaupunkirakennetta ja rakentamista piti kehittää monipuolisesti. Hankkeiden lopulliset suunnittelijat valitaan marraskuussa. 

Havainnekuva rautatieasemasta. Klassista arkkitehtuuria edustavan aseman takana on aallon muotoinen asemasilta laitureiden päällä. Etualalla iso aukio.
Arkkitehtuuritoimisto B&M:n ehdotus Vilnan rautatieaseman ja liikenneterminaalien suunnittelukilpailuun. kuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M

Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n suunnittelema Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus voitti hopeaa Kansainvälisen olympiakomitean, Kansainvälisen paralympiakomitean ja International Association for Sports:in IOC IAKS Awards -palkintoseremoniassa. Kölnissä 26.10. järjestetyssä tilaisuudessa palkittiin innovatiivisia, kestäviä ja yhteisöä osallistavia urheilun ja vapaa-ajan arkkitehtuurikohteita. Kultamitalin sai neljä kohdetta, hopealla ja pronssilla palkittiin kumpaakin seitsemän kohdetta. 

Tulevalle vuodelle on tilauksessa lisää hyviä uutisia maailmalta. Arkkitehtitoimisto ALA on valittu mukaan 20 arkkitehtitoimiston tai -työryhmän kutsukilpailuun Prahan uudesta Vltava Philharmonic Hall -konserttitalosta. Kahden sinfoniaorkesterin kotipaikkana toimiva konserttitalo nousee Vltava-joen rannalle kaupungin historiallisen keskustan pohjoispuolelle.

ALA on mukana myös kahdessa muussa parhaillaan käynnissä olevassa kansainvälisessä kutsukilpailussa: toisessa tehtävänä on Rotterdamin 1980-luvun alussa valmistuneen pääkirjaston perinpohjainen uudistaminen, ja toisessa suunnitellaan Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion uusi arkeologinen museo Rostockin historialliseen satamaan.

8.12. päivitys: Fyyri voitti World Architecture Festival (WAF) -palkinnon.


Suomen paviljongista Dubain maailmannäyttelyssä löytyy lisää tietoa paviljongin omilta nettisivuilta tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).

Lisätietoa Vilnan rautatieaseman arkkitehtuurikilpailusta ja voittajaehdokkaista löytyy kilpailun sivuilta tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).

Lisätietoa IOC IAKS Awards -palkinnon voittaneista kohteista löytyy tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).

Lisätietoja käynnissä olevista kilpailuista, joissa Arkkitehtitoimisto ALA on mukana löytyy seuraavista linkeistä (aukeavat uusissa välilehdissä): Praha, Rotterdam ja Rostock.