Takaisin artikkeleihin

Suomalaista arkkitehtuuria, suomalaisia arkkitehteja

Kaksi naista ihoilee Kansallisarkiston Hämeenlinan toimipaikan seinää, jossa on kirjoitusta eri kielillä ja merkeillä.

Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikan graafista betonipintaa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen. Kuva: Aino Salmi.


YLE Kulttuurin arkkitehtuurin teemasivu

Sivustolla on runsaasti artikkeleita suomalaisista nykyarkkitehdeista ja -arkkitehtuurista. Artikkelit käsittelevät esimerkiksi koulurakentamista, tulevaisuuden kerrostaloja ja suuria julkisia rakennusprojekteja. Siirry YLE:n sivustolle tästä.
Lisäksi YLE Uutisten sivuilta voi seurata arkkitehtuuriin liittyvää uutisointia. Klikkaa lukemaan tästä.


Katsaus suomalaisen arkkitehtuurin historiaan

Arkkitehtuurimuseon oppimateriaalipaketti antaa tiiviin kokonaiskuvan suomalaisen arkkitehtuurin historiasta.  Aineistoon on valittu 47 kohdetta tai käsitettä, jotka kertovat suomalaisen arkkitehtuurin tarinaa. Materiaalin alkuun on tiivistetty ”11 ohittamatonta” eli valikoima keskeisimpiä suomalaisen rakennusperinnön esimerkkejä, kuten Senaatintori ja rintamamiestalo. Materiaalipaketti sisältää opettajan ohjeet. Tutustu materiaaliin Arkkitehtuurimuseon sivuilta tästä.


Teemallisia tietopaketteja

Arkkitehtuurimuseon kokoelmiin perustuvissa tietopaketeissa esitellään erilaisia arkkitehtuuriin liittyviä ilmiöitä. Teemoina ovat muun muassa jälleenrakennus, koulurakentamisen historia ja maisema-arkkitehtuuri. Sivustolla voi uppoutua myös töölöläisiin Art deco -porrashuoneisiin, seuraintaloihin tai vesitorneihin. Tutustu tietopaketteihin Arkkitehtuurimuseon sivuilta tästä.


Arkkitehtiesittelyjä

Arkkitehtuurimuseo esittelee sivustollaan suuren joukon pääasiassa 1900-luvulla vaikuttaneita suomalaisia arkkitehteja, joiden piirustuksia on museon arkistossa. Klikkaa sivustolle tästä
Alvar Aallon elämästä ja tuotannosta tietoa löytyy Alvar Aalto -säätiön verkkosivuilta, jonne pääset tästä.
Bryggman-säätiö esittelee verkkosivullaan Erik Brygmanin pääasiassa Turun seudulle keskittyvää arkkitehtuuria. Tutustu sivustoon tästä.