Takaisin artikkeleihin

Suomen paviljongin viime vuoden vetonaula on käytössä Venetsian Vignolessa

Kuva pienestä puurakennuksesta puistossa

Veras

Arkkitehtuuribiennaalissa vuonna 2023 ihastuttanut huussi-installaatio annettiin paikalliselle asukasyhdistykselle. Katolla ja ovella täydennetty rakennus on nyt uudelleenpystytetty ja käytössä.

Teksti: Miina Jutila

Huussi-näyttelyn kuraattori Arja Renell The Dry Collective -työryhmineen piti näyttelyn suunnittelun alusta asti tärkeänä, että Suomen paviljonkiin esille tuleva huussi olisi muutakin kuin näyttelyinstallaatio: sen haluttiin olevan täysin toimiva ja käyttövalmis. Toiveissa oli löytää kompostoivalle huussille paikallista käyttöä biennaalin päättymisen jälkeen. 

Näyttelytyöryhmän italialainen jäsen Barbara Motta löysi venetsialaisen asukasyhdistyksen, joka on viime vuosina käynnistänyt pääsaaren itäpuolella sijaitsevalla Le Vignolen saarella palstaviljelytoimintaa. Veras-yhdistys oli innoissaan huussista, sillä viljelyalueella ei ollut toimivaa sanitaatiota ja lisäksi rikas kompostimulta tulisi hyötykäyttöön.

Renell ja työryhmä suunnittelivat paitsi arkkitehtonisesti kiinnostavan, myös purettavuuden ja siirrettävyyden huomioivan modernin huussin: CLT-ylijäämäpaloista esivalmistetut osat kiinnitetään toisiinsa puutapein. Biennaalin jälkeistä käyttöä varten huussille suunniteltiin valmiiksi ovi ja katto, jotka biennaalin jälkeen rakennettiin näyttelyssä taustalevyinä käytetyistä CLT-levyistä.

Näyttelyn sulkeuduttua huussi purettiin odottamaan siirtoa läheiselle Le Vignolen saarelle, jonne se on nyt pystytetty. Pystytyksen hoiti Archinfon toimeksiannosta paikallinen kiertotalousyritys ReBiennale.

Veras-yhdistyksen kuvaama video näyttää, millainen huussi on nykyisessä käytössään ja paikassaan. Varastoinnin aikaisia likoja ei ole vielä puhdistettu eikä kaikkia viimeistelytöitä tehty.

Lisätietoja Associazione Veraksen Facebook-sivuilta ja Instagramista.