Takaisin artikkeleihin

Tampereen yliopisto käynnistää uuden kaupunki- ja kestävyystutkimuksen alustan

Ihmisiä istuskelemassa puisten portaiden ympäröimän istutusalustan reunoilla, oikealla korkea betoninen torni.

Tampereen yliopisto TURNS

Tampere Urban Research Network for Sustainability on saanut virallisen tutkimusalustan aseman Tampereen yliopistossa. Tutkimusalustan avajaisia vietetään 5. maaliskuuta.

Teksti: Miina Jutila

Tampere Urban Research Network for Sustainability (TURNS) on toiminut vuodesta 2019 lähtien epävirallisena kaupunkitutkijoiden verkostona. Nyt sen toiminta on vakiinnutettu Tampereen yliopiston tutkimusalustana, jonka tarkoituksena on edistää uutta luovaa ja kriittistä tieteidenvälistä kaupunki- ja kestävyystutkimusta.

TURNS:in johtajana toimii professori Panu Lehtovuori. Hänen mukaansa TURNS:in uusi asema mahdollistaa pitkäjänteisen työn yhteiskunnallisesti vaikuttavan huippututkimuksen eduksi. Alustan tutkimusaiheiden ja -menetelmien on tarkoitus olla moninaisia. Lehtovuori toivoo, että TURNS:n toiminnassa painottuvat tieteellinen rohkeus ja uudistumiskyky.

"Tavoitteena on saada liikkeelle uudenlaisia tutkimusavauksia ja tehdä kansainvälisesti vaikuttavaa tutkimusyhteistyötä. Esimerkkinä painotamme keskisuurten ja pienten kaupunkien tutkimusta perinteisen metropolitutkimuksen sijaan", kertoo Lehtovuori.

Suunnitelmissa on muun muassa järjestää erilaisia tutkija- ja sidosryhmätapaamisia ja kansainvälisiä konferensseja sekä parantaa tutkijoiden verkostoitumismahdollisuuksia tutkijavaihtojen ja monitieteisyyteen kannustavien siemenrahoitusten muodossa.

TURNS pyrkii myös tieteen popularisointiin ja sitä kautta sen vaikuttavuuden lisäämiseen. Tavoitteena on, että alusta muodostuisi Pohjoismaiden johtavaksi kaupunkikestävyyden tutkimuksen kiihdyttämöksi. 

Rakennetun ympäristön tutkimuksen vahvistaminen esimerkiksi panostamalla monitieteiseen yhteistyöhön, jossa huomioidaan kestävyyden eri näkökulmat, on nostettu myös Suomen arkkitehtuuripoliittisen ohjelman toimenpiteeksi.

Lue lisää TURNS:ista alustan nettisivuilta.

Lue TURNS:in avajaistilaisuudesta täältä.