Takaisin artikkeleihin

Toukokuussa arkkitehtuurin superviikonloppu

Jallukka

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, Muusikkojen talo Jallukka, Helsinki 2017. kuva: Aino Salmi / Archinfo

Arkkitehtuuri on vahvasti esillä Helsingin tapahtumakartalla torstaista lauantaihin 18.–20.5. Kymmenen vuotta täyttävä kaupunkitapahtuma Open House Helsinki avaa yleisölle lähes kolmekymmentä kohdetta, ja 125-vuotisjuhliaan viettävä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA järjestää juhlavuoden päätapahtumansa Arkkitehtipäivät Otaniemen muuttuvalla kampusalueella. Tapahtumia tukee runsas yleisölle avoin ohjelmisto.

Kattoteemana arkkitehdin työn tutuksi tekeminen

Viikonlopun tapahtumaryppään aloittaa torstaina Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen tuottama Open Offices -arkkitehtitoimistokierros, jossa tutustutaan neljään erikokoiseen ja -ikäiseen ajankohtaiseen helsinkiläistoimistoon. Arkkitehdit Helin & Co esittelee rakenteilla olevaa jättiprojektia, Kalasataman keskusta. Arkkitehtitoimisto JKMM:llä kuullaan Lasipalatsin aukion alle syntyvästä Amos Rex -taidemuseosta. Nuori toimisto Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit kertoo uudenlaisen koulurakennuksen suunnittelusta Jätkäsaareen. Kierros päättyy Huttunen–Lipasti–Pakkanen-toimistoon, jonka käsialaa on Allas Sea Pool Kauppatorin laidalla.Torstai-ilta jatkuu tutustumalla ulkoilmauimalaan paikan päällä pääsuunnittelija Pekka Pakkasen opastuksella. SAFAn paikallisosaston HESA-SAFAn järjestämässä yleisölle avoimessa keskustelutilaisuudessa pohditaan, onko arkkitehtuurin luominen arkkitehtien yksioikeus ja mikä on tilaajan rooli. Keskustelun alustajina ovat Altaan pääsuunnittelijan lisäksi Suomen kaunein koti -tv-sarjasta tuttu arkkitehti Aleksi Niemeläinen Futudesignista, Pia Ilonen Arkkitehti- ja muotoilutoimisto Tallista, Olli Metso Uusi kaupunki -kollektiivista sekä Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtaja Salla Korpela.

Huviloita, haamuasemia ja muusikkojen koteja

Syksyltä kevääseen siirtyneen Open House Helsingin kierroksilla voi tutustua asiantuntijan johdolla arkkitehtuurikohteisiin, joihin ei yleensä ole pääsyä. Tällä kertaa ovensa avaavat esimerkiksi vasta valmistunut muusikkojen asuinkerrostalo Jallukka (katso video) Jätkäsaaressa ja Arctia Oy:n kelluva pääkonttori Katajanokan jäänmurtajalaiturissa. Esirippuaan raottaa remontista juuri kuoriutunut Helsingin kaupunginteatteri, ja kaupungin salaisuuksiin voi vihkiytyä metron haamuasemilla Hakaniemessä ja Kampissa tai öisellä paternoster-ajelulla Stockmannin tavaratalossa. Menneen ajan kesäidyllin voi kokea Vartiosaaren huvilakierroksella (katso video). Lapset ja lapsenmieliset pääsevät hyppäämään arkkitehtuurin virtuaalimaailmaan M.A.D.:in työpajassa.Open House Helsinki on kymmenen vuotensa aikana kasvanut merkittäväksi kaupunkitapahtumaksi, jonka kierroksiin osallistuu vuosittain tuhansia kävijöitä. Tapahtuman tarkoitus on lähentää suunnittelijoita ja asukkaita ja avata keskustelua ympäristöstä. Vuonna 2009 Open House Helsingille myönnettiin Helsingin kulttuuriteko -kunniamaininta. Tapahtuman järjestää Openhouse ry.

Pitkä perinne avaa näkymiä tulevaisuuteen

Vuosittain järjestettävää arkkitehtien ammattilaistapahtumaa Arkkitehtipäiviä vietetään tänä vuonna Otaniemessä, Alvar Aallon suunnittelemassa entisessä Teknillisen korkeakoulun päärakennuksessa. Ulkomaisina puhujavieraina kaksipäiväisessä Horizons-seminaarissa ovat Princetonin yliopiston professori ja Tomorrows Thoughts Today -ajatushautomon perustaja Liam Young, Viron uuden kansallismuseon suunnittelija, ranskalais-libanonilainen arkkitehti Lina Ghotmeh sekä Stuttgartin yliopiston professori ja Institute for Computational Designin perustaja Achim Menges. Heidän johdollaan avataan näkymiä arkkitehdin tulevaisuuden työtapoihin ja arkkitehtuurin virtauksiin.Lauantaina yleisö voi tutustua elokuvan arkkitehtuuriin Aarne Ervin 1950-luvulla suunnittelemassa Kino Tapiolassa, jossa esitetään elokuvat The Fountainhead (USA, 1949) ja Goodbye First Love (Ranska, 2011). Näytöksiin on vapaa pääsy.

Arkkitehtuuri aloittaa kesäkauden

Arkkitehtuuri on toukokuussa läsnä myös useissa muissa tapahtumissa. Torstaina 11.5. aukeaa Ateneumissa suurnäyttely Alvar Aalto – Taide ja moderni muoto, ja samana päivänä Helsingin taidemuseo HAM järjestää itsenäisyyden juhlavuoden Modernia elämää! -näyttelynsä yhteydessä luentotilaisuuden legendaarisesta Futuro-talosta. Torstaina 18.5., kansainvälisenä museopäivänä, Arkkitehtuurimuseon Kuinka Suomi modernisoitiin- ja Sakari Laitisen konstruktioita -näyttelyihin on vapaa pääsy. Aalto-yliopiston Wood Programin A-lava-puupaviljongin rakentumista voi seurata Annantalon pihalla. Tapahtumalavan avajaisia vietetään myöhemmin toukokuussa, ja kesäkuun alussa aukeaa Seurasaareen Niemelän Torpan pihaan suomalais-norjalainen Y-puuinstallaatio.Arkkitehtuurin tiedotuskeskus tukee Open House Helsinkiä ja Suomen Arkkitehtiliittoa tapahtumien yhteistyökumppanina. Lisätietoja: Open House Helsinki 2017 ohjelma Video muusikkojen talo Jallukasta Video Vartiosaaren huviloista Arkkitehtipäivät Arkkitehtipäivien oheisohjelma Elokuvailta Kino Tapiolassa