Takaisin artikkeleihin

Tulevalle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on avattu verkkosivusto

kuvakaappaus

Elokuussa julkistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Helsingin kaupungin tilaama selvitys, joka suosittelee Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhdistämistä yhdeksi organisaatioksi ja uuden museorakennuksen rakentamista.
Selvityksen julkistamistilaisuudessa kävi ilmi, että sekä valtio että kaupunki ovat halukkaita viemään hanketta eteenpäin. Myös museot suhtautuvat hankkeeseen innostuneesti. Lue aiheesta lisää.Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät DAMY ry järjesti 11. syyskuuta koko kulttuurikenttää puhuttavasta aiheesta keskustelutilaisuuden. Helsinki Design Weekin ohjelmaan sisältynyt tilaisuus houkutteli Helsingin kaupungintalon aulaan runsaasti kuulijoita.Tilaisuudessa Alvar Aalto -akatemian johtajan pestistä virkavapaalla oleva arkkitehti Esa Laaksonen esitti Designmuseon johtaja Jukka Savolaiselle, Arkkitehtuurimuseon hallituksen puheenjohtaja Pirjo Sanaksenaholle ja selvitysryhmän jäsene Mirkku Kullbergille kysymyksen, onko selvityksessä tavoitteeksi mainittu 450 000 vuosittaista kävijää realistinen.”Olen vakuuttunut, että kyllä on. Minun mielestäni tavoitteeksi olisi pitänyt kirjata jopa 600 000, mutta selvitysryhmän kanssa päädyimme lopulta tähän lukuun”, sanoi Mirkku Kullberg.
”Jos museosta tulee hyvä, se kyllä vetää porukkaa.”
Jukka Savolaisenkin mielestä tavoite olisi voitu asettaa vielä korkeammalle. ”Tänä vuonna Designmuseo tulee rikkomaan 200 000 kävijän rajan. Uskon, että uuteen museoon löytävät monet sellaisetkin, jotka eivät ole ennen museoissa käyneet”, hän kertoi. ”Tavoitteena on pyrkiä pois segmenttiajattelusta, jossa tähdätään tiettyihin ihmisryhmiin, kuten vanhuksiin tai lapsiin, ja oppia ymmärtämään asiakkaita paremmin.”Pirjo Sanaksenaho muistutti juuri avatun Amos Rexin valtavasta suosiosta: ”Jos museosta tulee hyvä, se kyllä vetää porukkaa.”Nyt käynnissä on keskustelut opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa siitä, miten uudenlaista museokonseptia lähdetään luomaan. Museoiden on tarkoitus lisätä keskinäistä yhteistyötään jo ennen kuin organisaatiot yhdistyvät. Ministeriö ja Helsingin kaupunki tulevat lähiaikoina jatkamaan keskusteluja kustannusten jakautumisesta ja rakentamista valmistelevista toimenpiteistä.Selvitysryhmällä ja museoilla vaikuttaa jo olevan vahva näkemys siitä, että uuteen rakennukseen tulee paljon avointa, monikäyttöistä tilaa, joka mahdollistaa erilaisia käyttöjä ja kohtaamisia. Keskustelutilaisuudesta sai käsityksen, että arkkitehtuurikilpailu on kyllä tulossa, mutta tällä hetkellä tärkeintä on luoda avoimen kansalaiskeskustelun hengessä uudelle museolle konsepti.Museohankkeelle on avattu oma verkkosivusto uusimuseo.fi, jolta löytyy taustatietoja ja uutisia hankkeesta. Sosiaalisessa mediassa käytetään tunnistetta #uusimuseo.
#uusimuseo