Takaisin artikkeleihin

Kymijoen kala-apaja – taidepaja Alvar Aallon ja kestokulttuurin hengessä

Logoteksti rgb 3x2 scaled

Kymijoen Kala-Apaja – Taidepaja Alvar Aallon Ja Kestokulttuurin Hengessä
3.–27.2.2022
Verkossa, linkki

Tervetuloa tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemaan Tehtaanmäen kouluun Kouvolan Inkeroisissa sekä osallistumaan kestokulttuuri-teemaiseen videotyöpajaan! Videolla taiteilija ja muotoilija Nia Maria Haaranen ohjaa työpajan, jossa askarrellaan kala kierrätysmateriaaleista. Lisäksi koulun 6. luokkalaiset esittelevät videolla Tehtaanmäen koulua. Videon voi katsoa Kouvolan kaupungin Youtube-kanavalla tästä linkistä (aukeaa uuteen välilehteen).

Kymijoen kala syntyy jäätelötikuista/puutikuista ja sanomalehdestä. Varaa lisäksi liimaa, sakset ja lankaa. Tiedossa on helppoa, luovaa tekemistä, josta syntyy kivaa jälkeä. Työpaja sopii kaikenikäisille.

Kouvolalainen Nia Maria Haaranen tekee monipuolisesti taidetta eri tekniikoilla. Kuvia töistä löytyy Instagramista @Lunamir (linkki). 

Värikäitä askarteluvälineitä, liimapurkki ja sanomalehtipaperia.
kuva: Nia Maria Haaranen

Video on nähtävillä helmikuussa Kymenlaakson ja Loviisan yhteisillä Lasten kulttuuriviikoilla. Suora linkki videoon lisätään myöhemmin kulttuuriviikkojen verkkosivuille (linkki).

Työpajan materiaalit kuvastavat kestokulttuuria. Puu sopii hyvin Aallon rakennuksessa toteutettavaan työpajaan – Tehtaanmäen koulussakin kaunista puupanelointia löytyy monesta kohtaa. Paperi taas viittaa puunjalostusteollisuuden historiaan ja nykypäivään Inkeroisten Tehtaanmäellä. Työpaja ja video liittyvät myös Kymenlaakson ihme – metsäteollisuutta 150 vuotta juhlavuoteen 2022 (linkki)!

Alvar Aallon suunnittelema Tehtaanmäen koulu (1938–40) on elävä esimerkki kestokulttuurista. Aikanaan moderni maalaisyhteisön koulu on aikaa hyvin kestänyt kulttuuriperintökohde. Kouluverkkouudistuksen myötä koulukäyttö päättyy lähivuosina, mutta rakennukselle etsitään uutta käyttötarkoitusta. Tärkeää uuden käytön löytämisessä on sen sopivuus rakennuksen henkeen ja kulttuuriperintöarvoihin. Yksi mahdollinen uusi käyttötarkoitus on arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyvä kasvatustoiminta.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tapahtuma liittyy rakennuksen uusiokäytön kehittämistyöhön, jota ovat yhteistyössä toteuttaneet Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikkö ja Kouvolan kaupunki. Tuleeko Tehtaanmäen koulusta arkkitehtuurin ja muotoilun keskus?

  • järjestäjä:  Xamkin Älykkäät kulttuurikylät -hanke (Maaseuturahasto 2021–2022), Kouvolan kaupunki, Aalto Inkeroinen ry
  • tapahtumatyyppi: työpaja
  • maksullisuus: ilmainen

#arkmuoto #kestokulttuuri